США погрожують Україні санкціями за злісне порушення авторських прав

11 лютого 10:14

Торговельна палата США готова покарати Київ за поширення піратської продукції, виключивши українських підприємців із "Загальної системи привілеїв".

 

Внесення України до списку держав, де систематично порушуються авторські права, загрожує виключенням з програми підтримки країн, що розвиваються. Це позбавить українських підприємців права на безмитне ввезення товарів до США.

На підставі рекомендації Міжнародного альянсу інтелектуальної власності IIPA і консультацій з правовласниками Торговельна палата США сформує так званий звіт 301, пише "Коммерсант-Украина".

Країни, які потрапили у цей звіт, виключаються з "Загальної системи привілеїв" (GSP) - програми американського уряду з підтримки економічного зростання країн, що розвиваються, в рамках якої до США безмитно ввозиться 3,4 тис. видів товарів зі 140 країн.

Як зазначають в IIPA, завдяки GSP за 11 місяців 2012 року українська продукція на 70 млн доларів була ввезена до США безмитно.

Нагадаємо, 8 лютого IIPA визнав Україну головною піратською країною у світі і присвоїв нашій країні статус пріоритетної для введення санкцій.

Жодна держава не отримувала цей статус з 2006 року. Його присвоєння означає, що поширення піратського контенту в країні набуло масштабів, що завдають правовласникам значних збитків.

Експерти вважають, що отримання статусу пріоритетної країни робить перспективу застосування санкцій практично вирішеним питанням.

"Подібний статус IIPA застосовував щодо України в 2001 році. Відразу після цього США виключили країну з програми GSP до 2006 року", - нагадав партнер юридичної фірми "Трайдент" Дмитро Гузій.

Зараз США знову будуть розглядати пропозицію IIPA і після консультацій з українським урядом і правовласниками винесуть вердикт. Як очікується, швидше за все, він буде негативним для України - Вашингтон вже два роки попереджав Київ про можливість такого результату.

На думку IIPA, Україна - ключовий експортер цифрового піратського контенту в Європі і СНД. Більше того, Альянс визнав найбільшим споживачем нелегального програмного забезпечення (ПЗ) у країні український уряд.

Як підтвердження наводиться такий факт: у бюджеті на 2013 рік на закупівлю ПЗ для держустанов відведено 100 млн грн. Це становить 10-20% від необхідної суми, якщо ПЗ буде ліцензійним. Більше того, уряд вже заявив про плани скорочення навіть цього бюджету. !zn