Ситник звинуватив Луценка у блокуванні доступу до Реєстру досудових розслідувань

17 грудня 17:09

Днями Бюро отримало повідомлення про те, що доступ до ЄРДР директору НАБУ та його заступникам припинено.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заблокував доступ Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), заявив директор НАБУ Артем Ситник.

"З ГПУ у нас відносини досить опосередковані, вони не ведуть за нами спостереження. Єдине, що можу сказати, що протягом останніх кількох днів пан Луценко, наприклад, заблокував доступ директора НАБУ до Єдиного реєстру досудових розслідувань,
– сказав Ситник в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Він додав, що колишній генпрокурор Віктор Шокін надав доступ до ЄРДР на підставі закону про НАБУ, проте днями Бюро отримало повідомлення про те, що доступ директору НАБУ та його заступникам припинено.

"Там є досить вільне трактування чинного законодавства. І прийнято рішення про припинення доступу. І це рішення, мені здається, досить дивним, оскільки якраз ми постійно розвиваємо напрямок доступу до баз даних, реєстрів", – сказав Ситник.

Читайте також: НАБУ викликало Охендовського на допит

Раніше DT.UA повідомляло, що звернення керівників Генпрокуратури до наукових юридичних колективів декількох університетів з проханням дати експертну тлумачення з питань відкриття досудових розслідувань, підслідності тих або інших справ, а також допустимості добутих слідством доказів, може вказувати на те, що у ГПУ хочуть на експертному рівні обґрунтувати своє право втручатися в діяльність НАБУ.

Нагадаємо, 28 вересня генпрокурор Юрій Луценко запропонував надати главі ГПУ право вирішувати, які справи буде розслідувати НАБУ, а які – інші правоохоронні органи.

Раніше глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що Генпрокуратура готується до проштовхування у Верховну Раду законопроекту №5097, який усуне обмеження для генпрокурора одноосібно визначати підслідність кримінальних справах НАБУ-ГПУ.

"Зараз суперечку про підслідність у кримінальному провадженні, яке може ставитися до підслідності НАБУ, вирішує генпрокурор та його заступник (антикорупційний - ред.). Законопроект №5097 забере можливість у Назара Холодницкого (голова САП - ред.) визначати підслідність по таких справах і дозволить це робити генпрокурору одноосібно", – зазначив він.

Шабунін при цьому уточнив, що обмеження торкнеться не тільки САП-НАБУ, але і МВС з СБУ.