Синоптики прогнозують літню спеку за +40°

22 квiтня 11:19

Найтеплішими місяцями літа 2013 року будуть липень і серпень. Не виключено, що температура близько +25°C збережеться ще в жовтні.

 

Синоптики прогнозують, що літо 2013 року буде спекотним і довгим. Про це повідомив заступник начальника Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко.

"Точні прогнози зробити складно, але, швидше за все, це літо буде більш спекотним, ніж попереднє. Про його настання ми зможемо сказати, коли середньодобова температура перевищить позначку +15, а це відбудеться десь через два тижні", - сказав він.

За словами Прокопенка, найтеплішими місяцями будуть липень і серпень. В цей період очікується, що стовпчик термометра піднімається до +38, а місцями навіть до +41°C.

При цьому, зазначив він, очікуються сильні грози і зливи, "можемо навіть зібрати два врожаї: у серпні і вересні".

Кліматологи відзначають, що в Україні взагалі клімат змінюється у бік потепління, і не виключено, що температура близько +25°C збережеться ще в жовтні. В цей період, ймовірно, вода в Дніпрі і море буде ще теплою і можна буде навіть купатися.

У найближчі сто років буде ставати все тепліше і тепліше. Така зима, як минула, з середньою температурою до -8°C і різким похолоданням наприкінці лютого або навіть у березні, стане нормою. А спекотні періоди влітку будуть все довшими.

У той же час, головною тенденцією можна вважати мінливість погоди - різкі перепади температур вже входять в норму. Крім того, збільшиться кількість та інтенсивність природних катаклізмів. Влітку варто чекати сильних злив з градом, восени - дощів, а взимку або навесні - снігопадів. "Як наслідок, нас чекають часті паводки", - відзначають експерти.

У Науково-дослідницькому гідрометеорологічному інституті вважають, що чим далі, тим більше осінь буде нагадувати літо: "Зараз ми звикли до того, що літо подовжується за рахунок травня, але скоро доведеться звикнути до того, що осінь, особливо жовтень, буде все більш теплою. Цілком можливо, що перші ластівки таких змін ми зможемо спостерігати вже в цьому році".

Головна тенденція - погода буде змінюватися різко та швидко, а опади стануть більш частими і рясними. !zn

Читайте також:

Метеорологи порадили українцям готуватися до постійних суворих зим

За останні 25 років зимова температура в Україні підвищилася на 2 градуси

Укргідрометцентр: Аномальна спека в літній період триватиме в Україні в найближчі 8 років

Гідрометцентр повідомив про припинення паводків, але очікує підвищення рівнів води в річках