Силовики Росії вдераються в домівки кримських татар, шукаючи "ісламістів" – Die Welt

02 жовтня 19:12

Рейди відбуваються на світанку і під приводом нібито пошуку послідовників руху Хізб ут-Тахрір.

 

Російські силовики все частіше влаштовують обшуки домівок кримських татар на анексованому півострові під приводом нібито "розшуку" послідовників ісламістського руху Хізб ут-Тахрір.

Про це сьогодні пише німецьке видання Die Welt. Обшуки відбуваються завжди на світанку. Організація Хізб ут-Тахрір заборонена в ЄС і Росії і вважається екстремістською через зв'язки з міжнародним рухом "Брати-мусульмани". Оданк в Україні вона була легальною.

Німецьке видання пише, що кримські татари здебільшого помірковані мусульмани і дистанціюються від радикального руху. Однак наявність ісламістської оранізації в Криму слугує інструментом в руках російських силовиків для утисків, які самопроголошена кримська влада не припиняє.

Кримські татари розповіли виданню, що життя в Україні "було не найкращим". Але проросійські сепаратисти почали переслідувати представників їхнього народу.

Нещодавно самоназваний прем'єр-міністр Криму Сергій Аксьонов заявив, що Меджлісу кримських татар нібито "не існує", тому що організація "не була зареєстрована належним чином".

Лідерам представницького органу кримських татар Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову заборонили в'їжджати на територію Криму.

"Вони забрали в нас найкращих людей", - прокоментував голова Бахчисарайської районної адміністрації Ільмі Умеров.

Він додав, що самопроголошена влада півострова погрожувала йому забороною жити в Криму, "якщо він не буде мовчати" і далі критикуватиме сепаратистів. Умеров після анексії півострова заявив, що не визнає приєднання до Росії.

Кримські татари побоюються, що Росія може знову відібрати в них батьківщину і повторити сталінські репресії, коли тисячі корінних мешканців півострова примусово вивезли в Центральну Азію.

Нагадаємо, нещодавно Мустафа Джемілєв заявив про можливе масове знищення татар при вторгненні РФ з Криму. !zn