Саміт у Брюсселі наблизив безвізовий режим з ЄС, - нардеп

07 березня 10:52

Українські учасники саміту Україна-ЄС зауважили прогрес у питанні безвізового режиму.

 

У ході саміту Україна-ЄС європейські лідери побачили ряд сигналів, позитивних для євроінтеграції України. Про це під час спілкування з регіональними ЗМІ повідомив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олег Зарубінський.

"Хочу відзначити ключові моменти саміту. Він відбувся на вищому рівні, підтвердження цьому - участь у ньому голови Європейської ради Германа Ван Ромпея і голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу. Важливо, що після його завершення сторони підписали спільну заяву, в якій підкреслюються позитивні моменти у відносинах України та ЄС. Крім того, ЄС і Єврокомісія погодилися взяти участь у реконструкції газотранспортної системи України, а Єврокомісія підтвердила свою зацікавленість у тому, щоб взяти участь в управлінні української ГТС", - підкреслив політик.

Він також зазначив значні зрушення в напрямі запровадження безвізового режиму України з Євросоюзом. "Безумовно, дуже важливий момент - було відзначено прогрес сторін щодо просування на шляху до безвізового режиму.

Це можна поставити на перше місце, адже це цікавить простих українців, це торкається мільйонів. З тенденцією посилення мобільності, міграції людей, безвізовий режим цьому тільки сприяє. Він покаже, що ми не ізольовані, ми в європейському просторі, і маємо претензії і амбіції щодо адекватного ставлення до нас", - заявив Зарубінський.

Крім цього, нардеп переконаний, що в європейській перспективі України зацікавлені не тільки ми, але і ЄС. "ЄС - це та структура, з якою не просто краще жити в дружбі, а з якою потрібно співпрацювати якомога глибше. Однак потрібно пам'ятати, що і ЄС зацікавлений в Україні. Адже ми - 46-мільйонний неосвоєний слабоконкурентний ринок, золоте дно для європейських товарів, з якими зараз проблеми, їх нікуди реалізовувати.

Також їм важливо, щоб Україна залишалася прогнозованим транзитером енергоносіїв. Щоб там не робили росіяни з Північним і Південним потоками, левова частка всіх енергоносіїв зі сходу в ЄС йдуть через Україну. І, нарешті, ЄС боїться нелегальної міграції. Тільки в його столиці, Брюсселі, 35% населення - мігранти. Там не хочуть, щоб Україна була транзитером нелегальної міграції", - сказав Зарубінський. !zn