Росія готова питати дозволу української влади на переміщення частин ЧФ РФ

02 березня 12:20

Переговори щодо Чорноморського флоту РФ проходять непросто: українці виступають за жорсткий контроль над ЧФ РФ, а росіяни - за велику свободу.

 

Росія готова піти на поступки в питанні узгодження з українською владою пересувань моряків-чорноморців поза місцями дислокації підрозділів Чорноморського флоту РФ, однак остаточнe домовленість ще не досягнуто. Про це ZN.UA повідомили джерела, знайомі з ходом переговорів.

За даними джерел, Україна і Росія зробили крок назад порівняно з 2011 роком у питаннях впорядкування функціонування Чорноморського флоту РФ на українській території. У ситуації, коли українці виступають за жорсткий контроль над ЧФ РФ, а росіяни - за велику свободу, число непідписаних угод перевалило за чотири десятки.

Однією з ключових є угода з переміщення підрозділів ЧФ Росії поза місцями дислокації. У проекті документа російська сторона погодилася, що пересування моряків-чорноморців буде здійснюватися тільки з дозволу українських органів влади.

Але угоду не підписують, оскільки в Києві і Москві ніяк не можуть домовитися з двох важливих пунктів. По-перше, щодо того, який режим буде діяти в разі надзвичайних ситуацій. Українська сторона наполягає, щоб і в цьому випадку був дозвільний режим. Російська ж - повідомний.

По-друге, зазначають джерела, дипломати ніяк не можуть прийти до згоди щодо правил огляду українцями російського автотранспорту під час його пересування за межами гарнізонів.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Володимира Кравченка "Морський вузол Чорноморського флоту". !zn

Читайте також:

Україна не поспішає давати згоду на переозброєння Чорноморського флоту РФ

Україна просить у Росії причал для свого єдиного підводного човна

Росія не хоче платити за ввезення на територію України товарів для ЧФ

Росія перевищила допустиму присутність своєї морської піхоти в Криму, - експерт