Реформа прокуратури може позбавити її функції загального нагляду

28 квiтня 13:10

Експерти сходяться на думці, що загальний нагляд - це прерогатива уряду, міністерств, центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

 

Наріжним каменем реформи прокуратури, яку розпочинає українська влада, є загальний нагляд. Про це в своїй статті для ZN.UA пише радник президента Андрій Портнов.

За словами Портнова, у міжнародному експертному середовищі вважають, що ця функція прокуратурі не потрібна, і що прокуратура не повинна представляти нічиїх інтересів у цивільному, господарському чи адміністративному судових процесах. Експерти виходять з того, що прокуратура повинна опікуватися тільки підтримкою державного обвинувачення в суді і здійснювати контроль над виконанням покарань.

"Експерти сходяться на думці, що загальний нагляд, як і в багатьох країнах, - це прерогатива уряду, міністерств, центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Кожен із цих органів наділений достатніми контрольними повноваженнями, щоб виявляти і належно реагувати на порушення законодавства. При дублюванні цих самих функцій з боку прокуратури істотно ускладнюється проведення державної політики в різних сферах", - зазначив радник президента.

"Наприклад, у галузі будівництва присутні відразу кілька центрів впливу - від Державної архітектурно-будівельної інспекції і до управлінь земельних ресурсів. Разом з тим прокурор, використовуючи свої повноваження із загального нагляду, може провести перевірку, а потім і подати судовий позов і призупинити будівництво або поставити під сумнів легітимність прав на земельну ділянку, незважаючи на дозвільні документи, отримані від інших органів. У таких умовах залучити інвестиції в цей сектор дуже складно, оскільки перспективи нескінченних судових позовів лякають інвесторів", - пояснив Портнов.

На його думку, в новому законі про прокуратуру необхідно визначити, чи потрібен державі такий додатковий контроль.

"У деяких європейських країнах прокуратура виконує функції поза сферою кримінального правосуддя. Але при цьому вона перебуває або в складі судової, або виконавчої гілки влади. Саме тому європейські експерти іноді погоджуються, що інститут загального нагляду може бути збережений, але при цьому ми повинні вирішити: в якій формі, в яких відомств і як уникнути дублювання функцій", - пише Портнов.

"Говорити сьогодні про те, як концептуально будуть вирішені ці питання в новому законі про прокуратуру, було б передчасно. Відповіді міститимуться в узгодженому проекті закону, який необхідно провести через міжнародну експертизу Венеціанської комісії і потім внести в парламент", - зазначив він.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Андрія Портнова "Не читав, але засуджую...". !zn

Читайте також:

Пшонка розказав Януковичу, що в Генпрокуратурі є чим пишатися, але про це не всім відомо

Ціна провалених урядом реформ - 460 мільйонів доларів в рік

Половина українців бояться, що їх можуть кинути до в'язниці ні за що