Радник Міклош назвав причини гальмування реформ в Україні

21 квiтня 17:35

Більшість українського суспільства та нового бізнесу хочуть реформ, які гальмують олігархи та чиновники.

 

Співзасновник Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні Іван Міклош вважає, що країна за останній рік найменше просунулась в приватизації, лібералізація ринку землі, енергетичній політиці та у верховенстві права і створенні незалежного суду.

"Це, перш за все, приватизація державних підприємств. В Україні й досі є більше трьох тисяч державних підприємств, і у справі їхньої приватизації немає жодних результатів. Вони залишаються третім великим джерелом корупції. По-друге, це лібералізація ринку землі. Іноземним інвесторам не зрозуміло, чому в Україні є власники землі, але вони не можуть вільно продавати і купувати земельні ділянки. Я також вважаю, що слід мати більше прогресу в енергетичній політиці та у верховенстві права і створенні незалежного суду", - сказав він в інтерв'ю Deutsche Welle.

За його словами, однією із причин неуспіху приватизації є те, що Фонд державного майна майже нічого для цього не зробив.

"Друга причина, це дійсно обмежена співпраця між урядом та парламентом у межах парламентсько-урядової коаліції. У Верховній Раді до неї входили п'ять партій - конституційна більшість. Але, фактично, за ініціативи створеного цією коаліцією уряду послідовно голосували лише три фракції. У результаті законодавчу підтримку за 2015 рік мали лише 37 відсотків урядових реформаторських ініціатив", - додав він.

Міклош також відзначив третю причину - не всі міністри уряду є бійцями за реформи. "А за реформи треба боротися. Боротися проти тих інтересів протилежної сторони, яка не хоче втілення перетворень", - вважає він.

Він зазначив, що опір реформам чинять "червоні директори", які контролюють державні підприємства, а також олігархи.

"Вони зацікавлені в подальшому існуванні рентної економіки і лише шукають забезпечення ринків збуту своєї продукції через політичні зв'язки та монополізацію ринків. Це суперечить інтересам не лише українського суспільства, більшість якого хоче реформ. Це суперечить ще й інтересам нового українського бізнесу, який сповідує ідеали прибуткової економіки і прагне конкурентного ринку, рівних умов для всіх та отримання доходу без зловживань своєю наближеністю до влади і монопольних позицій", - сказав Міклош.

Нагадаємо, що у вересні 2016 року Стратегічна група радників з підтримки реформ в Україні (SAGSUR) під керівництвом Лешека Бальцеровича та Івана Міклоша передала пакет ключових реформ президенту Петру Порошенку, прем'єр-міністру Володимиру Гройсману та у Верховну Раду України.