Рада прийняла закон про держпідтримку кіно з пропозиціями президента

23 березня 13:30

Автори законопроекту обіцяють зростання частки українських фільмів в касових зборах з сьогоднішніх 2,5% до 25%.

 

Верховна Рада ухвалила закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні" з пропозиціями президента. Законопроект №3081-д в цілому підтримали 270 народних депутатів.

Цей закон був прийнятий у вересні 2016 року, однак президент повернув його в Раду з пропозиціями, які здебільшого стосувалися наповнення Державного фонду підтримки кінематографії. У першому варіанті пропонувалося наповнювати його за рахунок держбюджету (0,2% від видатків), продажу прав інтелектуальної власності і лотерей.

В остаточному варіанті джерелами Фонду будуть тільки кошти, отримані від Українського культурного фонду, який виконує спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвитку України і кошти державного бюджету (без зазначення частки).

Законом визначаються форми і порядок надання державної фінансової підтримки суб'єктам кінематографії, деталізується механізм участі держави у фінансуванні кіновиробництва, визначаються культурні та виробничі критерії Культурного тесту фільмів, вводиться бальна система - оцінні елементи національних фільмів тощо.

Згідно з законом, має бути створена Рада державної підтримки кінематографії.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, запропоновані законопроектом норми повинні привести збільшення частки українських фільмів в касових зборах України з сьогоднішніх 2,5% до 25%, збільшення частки українських фільмів і серіалів в ефірі загальнонаціональних телеканалів в три рази.

Також автори законопроекту розраховують на залучення іноземних виробників контенту, витрати яких на території України можуть скласти 2,5 млрд грн за найближчі п'ять років.