Приплив води через Київську ГЕС перевищить торішній у 1,5 рази

01 квiтня 18:18

На Київському водосховищі очікується паводок вище середнього - близько 5 тис. куб. м за секунду. Торік було 3,2 тис. куб. м.

 

Експлуатовані ПАТ "Укргідроенерго" гідротехнічні споруди, зокрема, Дніпровського каскаду, готові до пропуску весняного паводку, повідомив гендиректор підприємства Ігор Сирота на прес-конференції в Вишгороді.

За його словами, в поточному році через Київську ГЕС очікується середньодобовий піковий приплив води близько 5,1 тис. куб. м в секунду, тоді як минулого року середньодобовий приплив склав близько 3,2 тис. куб. м.

"У минулому році в нас був паводок нижче середнього - 3,2 тис. куб. м. У цьому році ми очікуємо паводок вище середнього - близько 5 тис. куб. м на Київському водосховищі плюс близько 1 тис. куб. м ми будемо отримувати поза Київської ГЕС з Десни", - сказав він.

При цьому такі обсяги не є рекордними в історії компанії. Так у різні роки були більш серйозні повені, з великими притоками, що не зашкодило устаткуванню підприємства функціонувати в стабільному режимі.

Сирота зазначив, що "Укргідроенерго" підготувалася до такої ситуації. Зокрема, на Київській ГЕС вже завершено реконструкцію 19 з 20 гідроагрегатів, модернізацію останнього з яких буде завершено в серпні 2013 року. Кожен гідроагрегат здатний пропускати до 300 куб. м води на секунду.

Крім того, компанія щорічно проводить візуальний огляд своїх дамб і кожні три роки - їх підводний огляд.

"Ми віддаємо собі звіт, що експлуатуємо об'єкти підвищеної небезпеки і ставимося до цієї роботи з повною відповідальністю", - підкреслив глава "Укргідроенерго".

У цілому, підкреслив Сирота, водосховища компанії готові прийняти більше 6,5 млрд куб. м води, що набагато більше прогнозу на цей весняний паводок.

Раніше "Укргідроенерго" повідомило про готовність гідротехнічних споруд Дністровського каскаду до пропуску весняного паводку.

"Укргідроенерго" експлуатує всі великі гідроелектростанції, розташовані на українських ділянках Дніпра і Дністра. !zn

Читайте також:

Чверть киян запасаються продуктами в очікуванні повені

Найбільш небезпечна ситуація з паводками очікується на Поліссі

Влада порадила киянам у разі повені зібрати речі першої необхідності і не панікувати

Визначено більше півсотні місць можливого затоплення в Києві (список і карта)