При МВС створять комісію з моралі, аби відсіяти негідних міліціонерів

18 квiтня 08:37

Спеціальна комісія при міністерстві буде оцінювати некоректну поведінку співробітників міліції - від звернення до громадян на "ти" до рукоприкладства.

 

Найближчим часом при МВС планується створити новий підрозділ - комісію з моралі, основною метою якої стане оцінка дій співробітників правоохоронних органів, що порушують присягу і закони.

За інформацією газети "Коммерсант-Украина", питання про створення комісії розглядалося на закритій колегії МВС 16 квітня. Комісія повинна бути введена наказом міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка орієнтовно протягом найближчого місяця.

Інформацію про створення такого органу підтвердив журналістам начальник центру громадських зв'язків МВС Володимир Поліщук. За його словами, "до комісії увійдуть найбільш досвідчені і авторитетні співробітники правоохоронних органів, представники ветеранських організацій МВС і громадських організацій".

Він пояснив, що створення комісії викликано тим, що "навіть один-два випадки некоректної поведінки щодо затриманих громадян або до учасників вуличних акцій негативно впливають на репутацію міністерства".

"Сьогодні співробітник міліції грубо розмовляє із затриманим, а завтра він вважатиме, що можна застосувати тортури, хоча ні те, ні інше абсолютно неприпустимо. Ми хочемо відсіяти негідних співробітників, поки вони ще не встигли накоїти великих бід, щоб у міністерстві залишилися лише люди, гідні носити погони", - заявив Поліщук.

За його словами, члени комісії будуть працювати на громадських засадах, а рішення комісії носитимуть рекомендаційний характер.

Разом з тим Поліщук підкреслив, що "якщо комісія негативно оцінить поведінку того або іншого співробітника, це цілком може стати підставою для його звільнення з МВС".

- Повністю довіряють міліції тільки 1% українців

За інформацією видання, передбачається, що підрозділи комісії будуть діяти не тільки в головному управлінні МВС, але і в кожному з обласних управлінь міністерства.

При цьому будуть розглядатися скарги, що надійшли з будь-яких джерел: від співробітників правоохоронних органів, самих затриманих або простих громадян.

"Відсутність реакції на злочин, рукоприкладство, порушення етичних норм, грубе поводження з затриманими громадянами, звернення до ним на "ти", зарозуміла поведінка - все, аж до недбалого носіння форми, комісія буде оцінювати", - розповів журналістам джерело в МВС.

Втім, правозахисники поставилися до цієї ініціативи скептично. На думку виконавчого директора представництва Amnesty International в Україні Тетяни Мазур, щоб вирішити проблему, необхідно створити незалежний і ефективний механізм з розслідування скарг на правопорушення з боку правоохоронних органів, який би не мав функціональних зв'язків з МВС або прокуратурою. !zn

Читайте також:

Влада відклала реформу МВС на два роки

Новий КПК позбавив права українців на мовчання

Фінансова поліція: неприхована загроза

Україна - країна офіційно дозволених тортур