Президентом НААН обрано академіка Василя Петриченка

04 квiтня 14:52

Конкурент Петриченка, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування Дмитро Мельничук, в останній момент зійшов з дистанції у боротьбі за посаду.

 

На сесії загальних зборів Національної академії аграрних наук України обрано нового президента академії. Ним став 56-річний Василь Петриченко, що до цього виконував обов'язки президента НААН. За нього віддали більше двох третин голосів.

Після дострокового припинення у вересні минулого року повноважень президента НААН Миколи Безуглого (нібито у зв'язку з незадовільним станом здоров'я) виконуючим обов'язки керівника головного штабу аграрної науки був призначений перший віце-президент НААН Василь Петриченко.

Ще до виборів багато хто з учених-аграріїв вважали його найбільш прохідною кандидатурою на пост президента НААН. По-перше, Петриченко - людина, яка не з чуток знає, що таке аграрна наука (пройшов шлях від агронома, потім молодшого наукового співробітника до директора Інституту кормів НААН, і, до речі, був його організатором). По-друге, зарекомендував себе, як зараз прийнято говорити, ефективним менеджером, а також вмілим керівником "різношерстного" наукового колективу.

Його конкурентом на виборах став ректор Національного університету біоресурсів і природокористування Дмитро Мельничук. Крім того, що його кандидатуру висунув колишній президент аграрної академії Михайло Зубець, у ректора були й інші вагомі козирі, які, на думку його прихильників, здатні побити карти конкурента Мельничука - академік НАН і НААН, крім того, Герой України, до цього всього, людина має зв'язки у владних структурах.

Тим не менше, опоненти вважають, що Дмитра Мельничука хоча і можна взяти як компромісну фігуру (враховуючи те, що багато хто дорікає Петриченку за гріхи Безуглого, мовляв, знав, але терпів), однак Мельничук вже переступив 70-річний рубіж, так і до вузівської науки в академіків-аграріїв ставлення досить стримане.

За інформацією джерела DT.UA у НААН, на пост президента аграрної академії всього було висунуто сім кандидатур (у вузьких колах обговорювалося навіть більше номінантів). Проте з різних причин у списки для голосування вони не потрапили. Зняли свої кандидатури Михайло Зубець (колишній президент НААН), Сергій Рижук (депутат від ПР у ВР 5 і 6 скликань, нині - голова Житомирської ОДА, з 2002р. - член-кор. НААН України), а також академік НААН Микола Гаврилюк.

В якості претендента називалося також прізвище нардепа Григорія Калєтніка, колишнього ректора Вінницького національного аграрного університету (до речі, нещодавно його обрали президентом цього університету "зі збереженням посади ректора") і можливо тільки відсутність титулу дійсного члена НААН стала перешкодою на шляху колишнього голови колгоспу у крісло ректора аграрної академії.

У результаті обговорень у відділеннях академії зупинилися на двох реальних кандидатурах - Петриченка і Мельничука, однак в останній момент Дмитро Мельничук зійшов з дистанції в боротьбі за посаду президента НААН. Таким чином, в бюлетені для голосування була тільки одна кандидатура - Василь Петриченко. !zn