Правозахисники пропонують узаконити спонтанні мітинги

20 квiтня 10:06

У Гельсінській спілці з прав людини наполягають, що всі люди повинні отримати рівні можливості для проведення мирних зібрань, а також бути впевненими в безпеці.

 

Тільки спеціальний закон може гарантувати право на спонтанні мирні зібрання, проведення яких не обумовлено жодним попередніми терміном повідомлення.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише член правління Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.

Правозахисник зазначив, що спонтанні зборів є стихійною і швидкою реакцією людей на подію. І на сьогоднішній день вони знаходяться поза правовим полем.

За його словами, найчастіше організаторів таких зборів очікують затримання і адміністративна відповідальність за ненадання повідомлення.

"В Україні дуже рідко відбуваються одночасні мирні зібрання, зокрема контр-зібрання. Свобода вираження поглядів - це весь спектр поглядів на події, що відбуваються у суспільстві. Дуже часто різні групи людей у різний спосіб реагують на події: від схвалення до засудження певних дій чи рішень. Усі вони мають отримати рівні можливості для проведення мирних зібрань, а також бути впевненими у своїй безпеці", - переконаний правозахисник.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Володимира Яворського "Для чого потрібен закон про свободу мирних зібрань". !zn

Читайте також:

Дослідницький центр Януковича прийшов до висновку, що суспільство в Україні пасивне

Луценко: В Україні має статися щось більше, ніж Майдан-2004

"Беркут" не дав опозиції провести акцію протесту біля Межигір'я

Євросуд вимагає від України прийняти закон про мирні зібрання