Православний світ відзначає Стрітення Господнє

15 лютого 08:35

За народними повір'ями, у свято Стрітення судили про прийдешні весну і літо, особливо про погоду і врожай.

 

15 лютого православний світ відзначає одне з найдавніших в історії християнства свят - Стрітення Господнє. Це один з 12 великих свят православного календаря.

У перекладі з давньослов'янської слово "стрітення" означає "зустріч". Це свято встановлене на честь біблійної історії про зустріч праведного старця Симеона (одного з 72 тлумачів Старого Заповіту, що жили в Єрусалимі) з немовлям Ісусом на 40-й день після його народження.

За переказами, Симеон, дійшовши при перекладі з єврейської на грецьку мову до слів про зачаття Дівою сина, хотів замінити слово "діва" на слово "дружина". І тоді йому було одкровення, що він не помре, поки власними очима не побачить новонародженого Спасителя світу, народженого від Чистої Діви.

Старцю Симеону виповнилося вже понад 300 років, коли Діва Марія і Йосип принесли Ісуса в Єрусалимський храм для посвячення Богу. Симеон, що знаходився там, миттєво впізнав Дитя Боже і взяв його на руки.

Стрітення також символізує собою зустріч Старого та Нового Заповітів. Єпископ Феофан Самітник писав: "В особі Симеона весь Старий Завіт, неспокутуване людство з миром відходить у вічність, поступаючись місцем християнству...".

У народі говорили, що в цей день зима зустрічається з весною. І стверджували, що якщо на Стрітення відлига - треба чекати холодів, а весна буде пізньою. Тиха й спокійна погода - до гарного врожаю, а вітер - поганий знак. Якщо випав сніг - слід чекати затяжної і дощової весни.

До речі, в дохристиянську давнину на слов'янських землях існував культ бога Громуніка, що асоціюється з вогненною стихією. Звідси народна назва Стрітення - Громніци. !zn

Читайте також:

Янукович розпорядився відзначити 1025-річчя хрещення Русі "в кожному селі"

Наступний понтифік виявиться останнім, свідчить "Пророцтво про Пап"

Патріарх Кирил упевнений, що Росія, Україна і Білорусь - одна духовна Батьківщина