Права людини в Україні: стало гірше, але є і "ложка меду в бочці дьогтю"

27 лютого 16:49

На думку правозахисників, погіршилася ситуація з дотриманням економічних, соціальних прав і свободи слова. А правосуддя залишається повністю залежним.

 

Українські правоохоронці зафіксували окремі позитивні тенденції у сфері захисту прав людини у 2012 році, але відзначили погіршення у питаннях залежності судової системи і використання правоохоронних органів як інструменту репресій.

"Ситуація з дотриманням прав людини у 2012 році нагадує ложку меду в бочці дьогтю...", - розповів голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, презентуючи щорічну доповідь правозахисних організацій "Права людини в Україні 2012".

За його словами, ситуація "строката" - спостерігається як позитив, так і негатив.

"Можна сказати, що внаслідок прийняття нових прогресивних законів (зокрема Кримінального процесуального кодексу - прим. ред.) ситуація з деякими правами і свободами потенційно може покращитися... Можна сподіватися, що менше людей під час слідства будуть перебувати в слідчих ізоляторах... тобто, є певний позитив. Але з іншого боку в інших питаннях погіршення ситуації: мова йде про свободу слова, інформації, зборів. Гіршою стала ситуація і з дотриманням економічних та соціальних прав", - сказав Захаров.

Що стосується дотримання прав людини в ракурсі роботи судової влади, то, на його думку, у цьому напрямку ситуація не тільки не покращилася, але і погіршилася.

"Наше правосуддя залишається повністю залежним і несправедливим, особливо в чутливих, політичних справах. Мали місце політичні переслідування. У цілому ситуація залишається, на наш погляд, поганою", - наголосив правозахисник.

За словами Захарова, соціальні та економічні реформи також негативно позначилися на основних соціальних і економічних правах українців.

Разом з тим правозахисник сподівається на те, що новий КПК дозволить змінити у кращбік права затриманих і підозрюваних. Також Захаров відзначив позитив у розгортанні системи безоплатної правової допомоги.

"Не можна сказати, що все стало гірше або все стало краще. З деякими правами краще й краще, якщо закони будуть працювати. Але з деякими - стало гірше", - підсумував він.

Варто додати, що доповідь "Права людини в Україні" використовується національними і міжнародними організаціями для оцінки загального стану з правами людини в Україні.

У складанні доповіді взяли участь близько 40 правозахисних організацій з усіх регіонів України і близько 60 експертів у галузі прав людини. Доповідь випускається щорічно, починаючи з 2004 року. !zn

Читайте також:

Українці в цілому толерантні, однак не люблять циган, негрів, азіатів і арабів

Євросуд зобов'язав виплатити півмільйона євро жертвам українського правосуддя

Human Rights Watch звинуватила США в лицемірстві, а Росію - в рекордному авторитаризмі

Євросоюз підпише асоціацію з Україною після припинення політичних переслідувань