Порошенко запропонував Донбасу особливий порядок самоврядування на три роки

15 вересня 15:12

Держава гарантує недопущення переслідування і притягнення до кримінальної відповідальності учасників подій на Донбасі.

 

Президент Петро Порошенко запропонував на три роки ввести особливий порядок самоврядування в Донецькій і Луганській областях. Даний законопроект депутати ВР отримали в понеділок, текстом якого володіє Українська правда.

"Згідно із Законом тимчасово, на три роки з дня набрання чинності цього Закону, запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, до яких відносяться райони, міста, селища, села, розташовані за станом на день набрання чинності цього Закону в межах району проведення АТО, визначеного відповідно до Закону України "Про боротьбу з тероризмом" (далі - окремі райони)".

Згідно із законом, держава гарантує недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб - учасників подій на території Донецької, Луганської областей", крім того "забороняється дискримінація, переслідування і притягнення до відповідальності осіб з приводу подій, що мали місце в Донецькій, Луганській областях".

Читайте також: Порошенко хоче надати частині Донбасу особливий статус

Держава гарантує право на використання російської чи іншої мови "у суспільному та приватному житті, вивчання і підтримка російської і будь-якої іншої мови, їх вільний розвиток і рівноправність".

Проект передбачає проведення місцевих виборів у цьому регіоні.

"Повноваження депутатів місцевих рад та посадових осіб, обраних на позачергових виборах, призначених Верховною Радою України цим Законом, не можуть бути достроково припинені", - сказано в проекті.

Також вводиться особливий порядок призначення керівників органів прокуратури та судів, який передбачає участь органів місцевого самоврядування у вирішенні цих питань.

Кабінет Міністрів, інші центральні органи виконавчої влади можуть укладати з відповідними органами місцевого самоврядування угоди з економічного, соціального та культурного розвитку окремих районів.

Нагадаємо, 5 вересня в Мінську тристороння контактна група підписала протокол про припинення вогню на сході України. Президент України Петро Порошенко віддав наказ про припинення вогню на Донбасі з 18.00. Сили АТО виконали цей наказ. !zn