Половина українців упевнена, що влада не хоче розкривати вбивства на Майдані

02 сiчня 08:55

Кожен десятий звинувачує в нерозкриття злочинів "руку Кремля".

 

45,1% українців назвала причиною нерозкритих резонансних злочинів, скоєних у період Майдану і після (розстріл Небесної сотні, підпал Будинку профспілок в Одесі і ін), зацікавленість влади в нерозкриття злочинів.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ZN.ua.

На виразність показника вплинули одесити, серед яких цей варіант відповіді обрали 65,3% і жителі Миколаївщини, таким же числом підтримали думку пораненої Одеси. Однак, додатковим сигналом для влади може стати думка, як Західної України, так і Донбасу, де половина опитаних підозрює владу в навмисному "заволынивании" розслідувань резонансних злочинів.

Майже 32% списують відсутність чітких доказових і об'єктивних відповідей на "непрофесіоналізм слідства". У це найбільше вірять жителі Дніпропетровської області - 51,1%. Але тільки 10,6% - у Харківській. При цьому, зауважимо, що лише кожен шостий житель України вважає пріоритетним реформу правоохоронних органів...

У відсутності результатів 11% українців звинувачують "системне препятствывание Росії". Очевидно, в Галичині пам'ятають де сховалися і колишні керівники країни і постмайданне керівництво одеської міліції. І тому 23% бачать причину в "руці Москви". Але тільки 1,6% запорожців і 3,3% одеситів вважають, що у Москви є руки.

Оскільки якась частина громадян України вважає, що за інцидентом в країні стоять Америка та ЄС, то ми запитали і про їх можливу роль у перешкоджанні розслідуванню резонансних злочинів. Так вважають в Україні виявилося 3%. 9,3% з них проживають на Харківщині. Близько 2% - на Херсонщині. І 0,5% - на Луганщині. В Закарпатті взагалі живуть люди, позбавлені фантазії - 0,0%.

А ось 18,1% вважає причиною ганебного нерозкриття резонансних злочинів "системне перешкоджання команди Януковича". Найбільше прихильників такої версії в західному регіоні - 26%. Менше всього в ефективне втручання екс-президента вірять на Донбасі - 7,7%. Кожен п'ятий в обережному центрі вважає, що без Януковича не обійшлося.

В опитуванні, проведеному В квітні на замовлення ZN.ua майже половина жителів Південного Сходу назвала винним за жертви на Майдані Віктора Януковича (45%). 37,5% вважали, що відповідальність має понести опозиція, 18,4% - країни Заходу. Більше 17% поклали провину на Партія регіонів, і 10% - на протестуючих.

Дослідження "Думки і погляди населення України: Грудень 2014 року" проводилося за замовленням ZN.ua Київським міжнародним інститутом соціології 4-19 грудня 2014 року. У ході дослідження було проведено 3035 інтерв'ю з дорослими жителями України, які проживають у 179 населених пунктах України. Статистична похибка вибірки не перевищує 1,8%.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, яка контролюється українською владою.