Питання переозброєння ЧФ РФ перебуває на початковій стадії обговорення, говорити про домовленості поки рано

26 лютого 13:17

Існуюча юридична база не врегулює низку проблемних питань, що стосуються перебування російського флоту на території України.

 

Питання переозброєння Чорноморського флоту Російської Федерації знаходиться на початковій стадії обговорення і говорити про будь-які домовленості ще рано, заявляють у Міністерстві закордонних справ України.

"Це питання нове і говорити про будь-які домовленості ще рано, воно знаходиться на початковій стадії обговорення", - повідомив на брифінгу в.о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

Представник МЗС зазначив, що у переозброєнні і модернізації ЧФ РФ зацікавлена російська сторона і з відповідним питанням вона звернулася до України.

Як повідомлялося, це питання було піднято російським міністром оборони Сергієм Шойгу на зустрічі з главою українського оборонного відомства Павлом Лєбєдєвим у Севастополі.

Згідно з чинною домовленістю між двома країнами, Росія і Україна уклали базовий договір про умови перебування Чорноморського флоту Росії на території України у 1997 році, в ньому чітко обумовлені умови оренди російського флоту на території України, у тому числі зафіксована орендна плата в розмірі 98 млн доларів, а також термін перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 28 травня 2017 року.

Вже у квітні 2010 року президенти України і Росії підписали "харківські угоди", які продовжили термін перебування ЧФ РФ в Криму ще на 25 років після 2017 року з можливістю його пролонгації ще на 5 років - до 2042-2047 років.

Існуюча юридична база не врегулює низку проблемних питань, що стосуються перебування російського флоту на території України. Зокрема, Київ і Москва досі ведуть переговори з приводу узгодження порядку переміщень, пов'язаних з діяльністю підрозділів ЧФ РФ поза місцями їхньої дислокації, використання гідрографічних об'єктів у Криму, а також порядку модернізації російського флоту.

Єдиним досягненням за останній час в правовому врегулюванні питання перебування ЧФ РФ у Криму стало підписання документа, що врегулював взаємодію сторін у питаннях запобігання надзвичайним ситуаціям в населених пунктах в місцях дислокації підрозділів російського флоту.

Перший заступник міністра оборони України Олександр Олійник 7 листопада заявив, що до 2012 року планується завершити переговори з питань модернізації ЧФ РФ, яка згідно з чинною правовою базою між країнами, повинна проходити суворо за принципом "тип на тип" і "клас на клас" за згодою української сторони. Крім того, у МЗС України повідомили, що Київ і Москва незабаром врегулюють питання пересування підрозділів ЧФ РФ поза місцями їхньої дислокації.

Ще одним проблемним питанням у переговорах щодо базування Чорноморського флоту Росії в Криму є сплата податків за ввезення товарів для ЧФ РФ, рішення якого досі не зрушили з місця. Москва як і раніше наполягає на звільненні від сплати такого податку, а у Києва - протилежна позиція. !zn

Читайте також:

Україна просить у Росії причал для свого єдиного підводного човна

Росія не хоче платити за ввезення на територію України товарів для ЧФ

Росія перевищила допустиму присутність своєї морської піхоти у Криму, - експерт