Після введення нового КПК кожна дев'ята кримінальна справа закінчується угодою про примирення

28 квiтня 11:58

Завдяки нововведенню правоохоронні органи отримали можливість зосередитися на розслідуванні більш серйозних злочинів.

 

Кримінально-процесуальний кодекс (КПК) ввів новий для України інститут - угода з прокурором про визнання провини і угода з потерпілим про примирення. За даними органів прокуратури і суду, з моменту вступу КПК чинності в Україні укладено понад 6000 угод, з яких вже затверджено судом близько 3700.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише радник президента, один з авторів нового КПК Андрій Портнов.

За його словами, сьогодні практично кожне дев'яте кримінальне виробництво закінчується направленням в суд матеріалів про затвердження таких угод. І кожного місяця їх кількість зростає.

Портнов зазначив, що завдяки цьому правоохоронні органи отримали змогу вивільнити значні трудові та фінансові ресурси і зосередитися на розслідуванні більш серйозних злочинів.

Радник президента повідомив, що першу таку угоду було затверджено на Волині - Локачинським районним судом. Уже через кілька днів після набрання кодексом сили там було подано на затвердження дві угоди з прокурором. За однією з них проходив громадянин, який улаштував невеликий дебош у поліклініці, де він нецензурно висловлювався, зламав двері. Цей громадянин повністю визнав свою вину, відшкодував завданий матеріальний збиток і в результаті дістав кримінальне покарання у вигляді 8500 грн штрафу. На всю процедуру, від скоєння злочину, розслідування, судового засідання та відшкодування збитку пішло два тижні.

"Раніше подібна кримінальна справа розслідувалася б півроку, потім мінімум два-три місяці її слухали б у суді, потім - апеляція, касація... Було б витрачено тисячі гривень на забезпечення всього процесу, включаючи оплату праці слідчого, прокурора, суддів, працівників апарату. Все це оформлялося у вигляді численних процесуальних документів, причому в кількох грубезних томах. У результаті в державний бюджет повернулося 8500 грн, і виникло б резонне запитання: а чи був сенс у такій бюрократії?", - пише Андрій Портнов.

За словами Портнова, противники такого нововведення вважають, що нібито за допомогою таких угод винні зможуть уникнути відповідальності, домовившись з прокурором за спиною потерпілого, а слідчі - "повісити" на невинних нерозкриті злочини.

"Що ж до угод між потерпілим та обвинуваченим, то вони взагалі неможливі в тяжких та особливо тяжких злочинах. Як не може затверджуватися судом і будь-яка угода з прокурором, якщо у провадженні є хоча б один потерпілий громадянин", - пояснив він.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Андрія Портнова "Не читав, але засуджую...". !zn

Читайте також:

Введення нового КПК "розвантажило" українські СІЗО майже на 6 тисяч осіб

Новий КПК фактично позбавив українців права на захист

Новий КПК був прийнятий з політичних міркувань і з порушенням законодавства