Підйом води у Дніпрі біля Києва прискорився до 28 см

12 квiтня 13:34

Вода піднімається також в притоках Дніпра. У верхів'ях Прип'яті рівень наближається до історичних максимумів.

 

Рівень води в Києві на ранок 12 квітня склав 563 см над нулем поста, що на 1,5 м нижче середнього рівня максимальних значень весняного водопілля за багаторічний період, що становить 715 см.

Як повідомляє Укргідрометцентр, за минулу добу Дніпро в районі столиці піднявся на 28 см, тоді як за попередню добу - на 6 см, на добу раніше - всього на 18 см, а ще за день до того - на 31 см.

Приплив води у Києві пов'язаний з падінням рівня Київського водосховища в районі Київської ГЕС за минулу добу відразу на 8 см порівняно з 11 см за два попередні дні. Станом на ранок п'ятниці він становив 101,77 м за Балтійською системою (БС) при нормальному рівні 103 м БС.

Одночасно Гідрометцентр зафіксував підвищення води на Канівському водосховищі в районі ГЕС на 5 см - до 90,73 м БС при нормальному рівні 91,5 БС. За Канівською ГЕС, де починається Кременчуцьке водосховище, вода піднялася на 6 см. Однак можливості цього водосховища прийняти додаткові обсяги води ще достатні: рівень в районі ГЕС становить 78,68 м БС при нормі 81 м БС.

За даними відомства, за минулу добу прискорився приплив води в Десні. У районі Чернігова він склав 36 см, тоді як напередодні - 26 см, а за три попередніх дні сумарно 73 см. До виходу на заплаву річки в цьому місці тепер залишається менше двох метрів: 489 см проти 680 см.

Як повідомлялося, на початку тижня Укргідрометцентр повідомив про перегляд прогнозу максимального рівня весняного водопілля в Києві, підвищивши його до 730-740 см вище нуля поста, але ці показники не несуть будь-якої серйозної загрози для столиці.

При оцінці в 680 см над нулем поста в Києві починається підтоплення Корчуватого (історична місцевість на території Голосіївського району Києва). Це вважається своєрідною точкою відліку під час весняного водопілля.

У той же час відомство прогнозує вихід на критичні рівні в басейнах Західного Бугу, Прип'яті та малих річок Київської області. За минулу добу в Західному Бузі зафіксований деякий спад води, хоча в районі Литовежа вона все ще на 16 см вище історичного максимуму (за час спостережень).

У Прип'яті вода продовжувала зростати, хоча і повільніше (4-9 см). У верхів'ях її рівень наближається до рівнів історичних максимумів, а в районі зони ЧАЕС і Чорнобиля поки ще не надто відрізняється від середнього багаторічного рівня. !zn

Читайте також:

Укргідрометцентр підвищив прогноз рівня водопілля в Києві

Азаров не виключає найбільшої за всю історію повені в Західній Україні

Гідрометцентр повідомив про припинення паводків, але очікує підвищення рівнів води в річках