Опозиція пропонує законодавчо закріпити відпрацювання для тих, хто навчається за держзамовленням

24 лютого 15:57

Більшість коштів на навчання автори законопроекту пропонують розподіляти за принципом "гроші за людиною" за механізмом державних грантів.

 

Законопроект про вищу освіту від об'єднаної опозиції пропонує використовувати державне замовлення за його справжнім призначенням: підготовка фахівців для роботи в державних установах. Про це в коментарі ZN.UA заявила депутат від "Батьківщини", один з авторів проекту закону Лілія Гриневич.

"Особи, які навчатимуться за цим замовленням, попередньо свідомо будуть підписувати контракт про відпрацювання на конкретному місці роботи, наприклад, у сільській школі або ФАПі. Замовлення буде розподілятися між вузами на конкурсній основі. Ніякого ручного управління, ніяких зловживань", - сказала вона.

За словами депутата, більшість коштів на навчання автори законопроекту пропонують розподіляти за принципом "гроші за людиною" за механізмом державних грантів. За результатами зовнішнього незалежного оцінювання людина отримує відповідний грант. Ця сума потрапляє в той вищий навчальний заклад, який обирає сам абітурієнт, що в свою чергу мотивує виші пропонувати найкращу якість освіти, щоб отримати кошти, і створить прозорі правила конкуренції між ними.

"Ми передбачили гранти на навчання різних видів. Зокрема, такі, які будуть надаватися для підготовки фахівців гостродефіцитних і необхідних для економіки і суспільства спеціальностей. Так буде враховуватися структура економіки та потреби ринку праці", - сказала Гриневич.

Докладніше читайте в статті "Незакінчена освіта" в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Вища освіта на зламі суспільного розвитку

Суд відмовив Києво-Могилянці в позові до відомства Табачника

Табачника звинуватили в підробці законопроекту "Про вищу освіту"

Українські студенти їдуть вчитися в Росію, Німеччину та Польщу