ООН підкреслює значне зростання міграції в Україні

31 липня 03:40

Економічна криза і війна в Донбасі змушують українців погоджуватися на такі умови праці, на які в іншій ситуації вони б не погодилися

 

Міжнародна організація з міграції (МОМ) заявляє, що відсоток українців, які нелегально працюють за кордоном, різко зріс з 2011 року. Якщо в 2011 році цей показник становив 28%, то на лютий-березень 2015 року він вже перевищив 40%.

"Це тривожна тенденція. Сьогодні близько 21% потенційних трудових мігрантів з України погодилися б заради роботи в іншій країні перетнути кордон нелегально або працювати "під замком", віддавши роботодавцю свій паспорт", - сказала голова представництва МОМ в Україні Манфред Профазі.

За його словами, економічна криза і війна в Донбасі змушують українців погоджуватися на такі умови праці, на які в іншій ситуації вони б не погодилися.

"Важкі життєві умови спонукають багатьох українців приймати ризиковані пропозиції працевлаштування за кордоном і погоджуватися на умови праці, на які в іншій ситуації вони б не погодилися", - підкреслив Профазі.

До трійки найбільш привабливих країн для українських трудових мігрантів потрапили Польща, Німеччина та Італія. За ними слідує Росія, кількість бажаючих влаштуватися на роботу в якій знизилося у порівнянні з 2011 роком на 6%. Замикають цей список Канада і Чехія.

У лютому Всесвітня продовольча програма (WFP) розширила допомогу жителям Східної України, які постраждали в результаті бойових дій в зонах конфлікту. Агентство ООН передало продовольчі пайки і купони на продукти майже 190 тисяч людей, які були змушені тікати з рідних місць або не можуть покинути прифронтову смугу.

На початку липня делегації Програми розвитку ООН (ПРООН) та Представництва Європейського Союзу в Україні пообіцяли сприяти у вирішенні питання оптимальної організації пропускного режиму в зону АТО. Крім цього, директор ПРООН в Україні Ян Томас Хиемстр і голова з питань співпраці Представництва ЄС в Україні Беренд де Гроот заявили, що їх програма спрямована на допомогу переселенцям і надання їм психологічної підтримки. Також, за їхніми словами, багато уваги приділяється допомоги у знешкодженні замінованих територій.

30 липня Міжнародна організація з міграції (МОМ) оголосила про розширення програми фінансової допомоги, спрямованої на задоволення потреб найбільш уразливих категорій внутрішніх переселенців в Україні. До них відносяться літні люди у віці 75 років і старше, сім'ї з трьома і більше дітьми, батьки-одинаки, а також непрацездатні інваліди першої і другої групи.