ОБСЄ повідомляє про значне загострення ситуації в Донбасі

02 березня 07:05

В основному ситуація загострилася в Донецькій області.

 

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ констатує значне зростання порушень режиму перемир'я, повідомляється у звіті організації.

Так, 28 лютого спостерігачі СММ під час перебування у центрі Донецька зафіксували 95 вибухів з західної сторони від місця свого розміщення, а 29 лютого представники ОБСЄ зафіксували понад 174 вибухів від застосування артилерії і мінометів на центральному залізничному вокзалі Донецька.

Також представники СММ повідомляють про сотні пострілів зі стрілецької зброї, легких і важких кулеметів, 30-мм гармат і автоматичних гранатометів. Відзначається, що вогонь вівся на відстані від 500 м до 10 км з боку півдня, заходу, півдня, півночі, північного сходу і північного заходу від місця перебування спостерігачів.

В ніч з 28 на 29 лютого під час перебування в підконтрольному урядові України Світлодарську, спостерігачі СММ зафіксували 54 невизначених вибуху і 50 одиночних пострілів зі стрілецької зброї на відстані 4 км на південний схід від своїх позицій.

29 лютого в підконтрольному бойовикам Дебальцеве спостерігачі ОБСЄ зафіксували 10 невизначених вибухів в 8 км з боку північно-заходу.

В контрольованій "ДНР" Олександрівці представники СММ зафіксували 43 невизначених вибуху і 6 черг з кулемета. Також порушення перемир'я спостерігалися в Петровському районі Донецька і Мар'їнці.

В околицях підконтрольного "ДНР" Зайцево протягом двох годин місія зафіксувала понад 50 невизначених вибухів і інтенсивний вогонь з мінометів, артилерії і стрілецької зброї.

Читайте також: МЗС України знову закликає РФ допустити спостерігачів ОБСЄ до всіх ділянок кордону

Незважаючи на підписання Мінських домовленостей між Україною та контрольованими РФ бойовиками, режим припинення вогню порушується у зоні АТО регулярно. Так, про новий обстріл опорних пунктів ВСУ 1 березня повідомив штаб АТО. Офіційний Київ звинувачує у порушенні перемир'я російську сторону, яка нічого не робить для деескалації конфлікту.

1 березня російсько-терористичні війська здійснили 29 збройних провокацій проти сил АТО в Донбасі, в тому числі, із застосуванням заборонених мінськими угодами мінометів.

Раніше повідомлялося, що на трасі між населеними пунктами Новотошковское і Гірське машина підірвалася з військовослужбовцями 80-ї бригади. Три людини загинули на місці. Ще двоє отримали поранення.