Новий КПК фактично позбавив українців права на захист

24 березня 11:01

Особа, щодо якої розпочато кримінальне провадження і яке не отримало в такому кримінальному провадженні статус підозрюваного або обвинуваченого, за новим КПК України повністю позбавлена права захищатися.

 

Новий Кримінальний процесуальний кодекс України фактично позбавив осіб, щодо яких розпочато кримінальне провадження, права на захист. Таку думку в своїй статті для "Дзеркала тижня. Україна" висловив адвокат, заслужений юрист України Олексій Баганець.

За його словами, особа, щодо якої розпочато кримінальне провадження і яке не отримало в такому кримінальному провадженні статус підозрюваного або обвинувачуваного (а такий статус воно може не отримати досить тривалий час), нового КПК України повністю позбавлена права захищатися в межах такого кримінального провадження як особисто, так і з допомогою захисника.

Свідченням цього, на думку Баганця, є нові норми кримінального процесуального законодавства, а саме:

ст. 276 КПК, де зазначено, що повідомлення про підозру здійснюється і в разі наявності достатніх доказів для підозри особи у вчиненні кримінального правопорушення (тобто не тільки з моменту затримання або обрання запобіжного заходу);

ст. 283 КПК, згідно з якою прокурор зобов'язаний у найкоротший термін після повідомлення особі про підозру звернутися до суду з обвинувальним актом або закрити кримінальне провадження.

"І це при тому, що між названими процесуальними діями є ще стадія відкриття матеріалів іншій стороні. Тобто, фактично особа протягом всього досудового розслідування може бути навіть і не допитаною як підозрювана, а тому вона не зможе захищатися від порушення її прав, бо після об'явлення повідомлення про підозру прокурор зобов'язаний у найкоротший термін звернутися до суду з обвинувальним актом", - зазначив автор.

Докладніше читайте в матеріалі "Новий Кримінальний процесуальний кодекс України порушує принцип верховенства права" в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

У Януковича відзвітували про 100 днів дії нового КПК: істотно разгрузилися СІЗО

Новий Кримінально-процесуальний кодекс набув чинності

Новий КПК "за європейськими стандартами" розширив права міліції затримувати людей

Глава МВС розповів про успіхи міліції і попросив у Януковича ще майже мільярд