Нотаріусам заборонили рекламуватися і наказали поводитися пристойно

29 березня 11:27

Новими правилами регламентується поведінка нотаріуса в позаслужбовий час: дії, зовнішній вигляд і поведінка "повинні відповідати нормам суспільної моралі і професійним етичним стандартам".

 

Українським нотаріусам відтепер заборонена індивідуальна реклама у ЗМІ, включаючи інтернет. Винятком є інформація про місцезнаходження та режим роботи нотаріальної контори.

Про це йдеться в наказі Міністерства № 431/5 від 14 березня 2013 року, яким затверджено "Правила професійної етики нотаріусів України".

Згідно з документом, виступ нотаріуса у ЗМІ від імені Нотаріальної палати України або територіального уповноваженого здійснюється за попереднім погодженням з президентом палати або територіальним уповноваженим Нотаріальної палати України.

Правилами регламентується також поведінка нотаріуса у позаслужбовий час: дії, зовнішній вигляд і його поведінка повинні відповідати нормам суспільної моралі і професійним етичним стандартам.

Під час виконання професійних обов'язків нотаріусам заборонено приймати відвідувачів у неділовому одязі, у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння, палити, або іншим чином проявляти неповагу до особистості, гідності та прав відвідувачів, а також звертатися до них з пропозиціями образливого, аморального характеру або вчиняти інші негідні дії щодо осіб, з якими нотаріус взаємодіє в процесі своєї професійної діяльності".

Затверджені Мін'юстом правила забороняють нотаріусам під час виконання професійних обов'язків: спілкуватися з особами, що звернулися за здійсненням нотаріальної дії, через помічника або іншого працівника нотаріальної контори; передавати функції нотаріуса, у тому числі технічні (підготовка проектів нотаріальних документів, виготовлення оригіналів і копій, ксерокопіювання, заповнення журналів і реєстрів, отримання відомостей з електронних реєстрів та внесення відомостей до них тощо), іншим особам, окрім співробітників нотаріальної контори.

Нотаріус також не може займатися підприємницькою, адвокатською діяльністю, бути засновником адвокатських об'єднань, перебувати на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування, у штаті інших юридичних осіб, а також виконувати іншу оплачувану роботу, окрім викладацької, наукової та творчої діяльності. !zn

Читайте також:

Мін'юст зобов'язав юристів читати пресу

Бродський дізнався про ціни на послуги нотаріусів і жахнувся

У рекламі заборонили вказувати ціни в "у.о."