Надання Україні зброї змусить Путіна піти на справжні переговори - Huffington Post

04 лютого 11:36

Економічні санкції найближчим часом не змусять президента Росії припинити військові дії в Донбасі.

 

Ще шість місяців тому офіційні особи США і Європи порівнювали проросійських бойовиків, які воюють з українською армією, з "п'яними дурнями", що безцільно влаштовують заворушення в країні. Опис, можливо, не зовсім дипломатичний, але ця метафора добре демонструвала манеру поведінки бойовиків по відношенню до місцевого населення, яке потрапляло під їхній гнів: насильство, позасудові страти та переслідування, пише оглядач Конгресу Деніел ДеПетрис у статті "Настав час надати зброю Україні" для Huffington Post.

Автор зазначає, що крах Малазійського Боїнга у свій час продемонстрував, наскільки стали некерованими бойовики, перетворившись з "п'яних дурнів" на "вбивць". Якщо до Мінських угод українська армія поступово знищувала батальйони терористів, то зараз Київ просто намагається утримати свої позиції, в той час як лідер самопроголошеної "ДНР" Олександр Захарченко оголосив початок нового наступу.

"ООН налічує близько 5100 убитих в східній Україні з початку бойових дій в квітні 2014 року. Близько мільйона людей були змушені покинути свої будинки: деякі бігли в Росію, інші - на милі і милі на захід від міст, які вже постраждали від обстрілів терористів. Як і у випадку будь-якого іншого військового конфлікту, ці цифри не є точними, а скоріше лише консервативною оцінкою. Але у випадку України вам не потрібні цифри, щоб зрозуміти реальну ситуацію. Все, що потрібно, це вид Донецького аеропорту, повністю зруйнованого місяцями артилерійських обстрілів і ближніх боїв, або свідчення українців, змушених покинути свій будинок, щоб уникнути насильства", - зазначає ДеПетрис.

З боку адміністрації Обами досі були введені лише економічні санкції. Завдяки цьому, як підкреслює оглядач, Москва втрачає близько 140 мільярдів доларів щороку. Банківські обмеження в поєднанні з цінами на нафту, сильно б'ють по гаманцю Путіна і виснажують валютні резерви Росії. Тим не менше, російські військові продовжують здійснювати підтримку бойовиків на сході України, беручи участь у вбивствах цивільних осіб і військовослужбовців.

"Якщо повне і умисне порушення угод про припинення вогню, безладний обстріл населених пунктів не спонукають Захід до більш рішучих дій, то важко зрозуміти, що взагалі може. Не рахуючи повітряних ударів авіації РФ по позиціях української армії", - пише ДеПетрис, все ж відзначаючи позитивні зрушення в адміністрації Обами щодо надання оборонних озброєнь української армії.

На його думку, санкції не змогли стримати агресію Володимира Путіна і, швидше за все, не стримають і в найближчому майбутньому.

"Коли колишній посол США в НАТО, два колишніх американських посла в Україні, колишній Верховний головнокомандувач Збройними Силами НАТО, колишній заступник міністра оборони, переважна кількість парламентаріїв в обох палатах закликають Вашингтон відправити оборонну військову техніку в Київ, щоб країна могла себе захистити,- це не аргумент, до якого варто прислухатися?"- задається питанням ДеПетрис.

"Звичайно, це може не спрацювати: можливі неприємні політичні наслідки, українська армія, можливо, буде не в змозі ефективно використовувати зброю, або частина її потрапить до бойовиків. Путін навіть може піти на ескалацію конфлікту. Але, знаєте що? Путін і зараз це робить. Підвищення ціни конфлікту для російських офіцерів і солдатів, які окупували українську землю, в сумі з десятками мільярдів доларів, які Москва втрачає від американських і європейських санкцій, - ось що дійсно може змусити Москву і проросійських бойовиків піти на серйозні переговори", - підсумовує автор.