Нацкомісія з моралі має намір запустити антиалкогольну кампанію в Україні

05 лютого 11:28

Комісія прийшла до висновку, що в минулому році в Україні спостерігалася "масштабна пропаганда алкоголізму, насильства, розповсюдження продукції порнографічного характеру".

 

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі, незважаючи на те, що Кабінет міністрів збирається ліквідувати НЕК, будує плани на 2013 рік. Серед них, зокрема, антиалкогольна кампанія і створення інституту громадських інспекторів, які відстежують факти порушення норм моралі.

Про це виданню "Коммерсант-Украина" заявив голова комісії Василь Костицький. "Україна є одним з лідерів споживання алкоголю",- сказав він. Саме тому в планах комісії на майбутній рік значиться, наприклад, проведення в Україні антиалкогольної кампанії. "У нас немає відомств, які займалися б профілактикою алкоголізму, тому ми маємо намір взяти цю функцію на себе", - пояснив Костицький. Комісія збирається також створити інститут інспекторів у сфері захисту моралі. "Ці люди будуть працювати на громадських засадах і повідомляти в наші громадські колегії про факти порушення законодавства у сфері моралі. Колегії будуть виносити попередження, а якщо це не допоможе - звертатися в органи влади",- пояснив голова комісії.

Згідно з наданим напередодні звітом про свою діяльність в 2012 році, члени Національної експертної комісії здійснювали контроль за змістом телепрограм, реклами, публікацій в друкованих ЗМІ та інтернеті, а також комп'ютерних ігор на предмет порушень закону "Про захист суспільної моралі".

Комісія прийшла до висновку, що в минулому році в Україні спостерігалася "масштабна пропаганда алкоголізму, насильства, розповсюдження продукції порнографічного характеру". Наприклад, у НЕК вважають своєю заслугою тимчасове закриття виставки "Апокаліпсис і відродження", яка демонструвалася в Києві у травні-червні минулого року. Комісію не влаштував восьмисерійний анімаційний фільм "Акт", який демонструвався на виставці. Його зміст було визнано "продукцією порнографічного характеру". Комісія проаналізувала також понад 50 комп'ютерних ігор. В іграх Manhunt II, God of War II, Soldier of Fortune II, The Darkness II і Мortal Kombat були виявлені елементи насилля та жорстокості. Небезпечною для життя і здоров'я була визнана гра "Собачий кайф", за правилами якої гравець повинен себе душити.

Комісія досліджувала 11 мультфільмів, зокрема "Гріффіни", "Сімпсони", South park, "Шрек", "Маша і Ведмідь", "Лунтик", "Губка Боб", "Телепузики", які, на думку громадськості, пропагують жорстокість, насильство, брудну лайку, збочення і розповсюдження порнографії". Всього у 2012 році в комісії досліджували 5201 вид продукції, у тому числі фотографії, фільми і мобільний контент. Понад 260 видів продукції були визнані такими, що відповідають нормам моралі.

Слід зазначити, що 31 січня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект Кабінету міністрів про ліквідацію НЕК. !zn

Читайте також:

Нацкомісія з моралі проведе засідання, присвячене "шкідливості" американських мультфільмів

Нацкомісія з моралі з'ясує, чи пропагує насильство пам'ятник Сталіну в Запоріжжі

В Україні розробили кодекс суспільної моралі

У Раді зареєстровано проект нового закону про захист суспільної моралі