МЗС заявило, що татарам і українцям в Криму загрожує розправа

23 вересня 18:09

В відомстві заявили про "ненависть і шовіністичну політику" відносно кримських татар.

 

Кримським татарам і українцям, які живуть в Криму, загрожує розправа з боку Російської Федерації. Про це у вівторок на брифінгу в Києві заявив речник МЗС України Євген Перебийніс.

"Над кримськими татарами нависла реальна небезпека розправи. Це ж стосується і українців, які не згодні з окупацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя", - сказав Перебийніс.

Він підкреслив, що про "ненависть і шовіністичну політику" щодо кримських татар свідчить, зокрема, протест Росії у зв'язку з участю представників Меджлісу в світовій конференції з питань корінних народів, яка проходить в Нью-Йорку.

Як зазначив спікер, з Криму татарам не дали виїхати, просто відбирали в них паспорти.

Крім цього, Перебийніс зазначив, що окупаційна влада Криму заборонили татарам проводити мітинги і провела обшук у будинку Меджлісу. За словами Перебийноса, на сьогодні будівлю Меджлісу опечатано, а його працівники виселені.

"В Криму складають списки представників місцевих меджлісів кримських татар, яких хочуть ліквідувати. Також списки забороненої літератури. Тривають масові обшуки в будинках і навчальних закладах кримських мусульман", - сказав Перебийніс, додавши, що так званий прокурор Криму Наталія Поклонська публічно погрожує непокірним депортацією з півострова.

Перебийніс закликав міжнародні організації засудити дії РФ щодо кримських татар і вжити заходів, щоб "зупинити наступ Росії на права і свободи людей, засадничі норми і принципи міжнародного права". !zn