МЗС України запропонував провести місцеві вибори в Донбасі після встановлення контролю над кордоном

12 лютого 11:21

Дипломати виступають за створення дієвого механізму контролю СММ ОБСЄ над українсько-російським кордоном.

 

Україна пропонує механізм контролю над кордоном на Донбасі за участю ОБСЄ, який дозволить провести чесні вибори на окупованих територіях, пише "Європейська правда" з посиланням на інтерв'ю з керівником апарату Вадимом Пристайком, який курирує переговори в Нормандському форматі про мирне врегулювання в Донбасі.

"Якщо ми пообіцяли, що проведемо вибори, внесемо конституційні зміни, не будемо ініціювати військові дії, як би нам не хотілося повернути назад свою землю – ми повинні виконати це. Але залишається відкритим питання, яким чином виконувати Мінські домовленості", - сказав Пристайко.

Він нагадав, що Мінські домовленості передбачають, що Україна отримує контроль над своєю частиною кордону в кінці мирного процесу.

"Так, це прикро чути, це проти всякої логіки, але що поробиш. У той же час, може бути інший механізм контролю над кордоном, який дозволить провести чесні вибори. Нехай місія ОБСЄ отримає можливість дістатися до кордону і контролювати її. Це – той компромісний шлях, якого ми зараз вимагаємо, і я не бачу проблем для його реалізації", - зазначив він.

Пристайко підкреслив, що в ОБСЄ вже є мандат на всю територію України, а значить, це включає кордон з Росією тих територій, які контролюють так звані "ЛНР" і "ДНР".

"Тому ОБСЄ, виконуючи свій мандат, здатна вийти на кордон, щоб підтвердити, що більше російські найманці його не перетинають", - додав він.

Нагадаємо, ключовими умовами Мінських угод є припинення вогню і додержання режиму тиші, повний відвід важких озброєнь і підтвердження цього відводу СММ ОБСЄ, відновлення контролю над українсько-російським кордоном.

Раніше міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр, який представляє Німеччину в переговорах "нормандської четвірки" окреслив бачення німецькою стороною найбільш дієвих заходів з деескалації ситуації на сході України. Як першочергове завдання розглядається ухвалення закону про проведення виборів у Донбасі.

Зазначимо, що згідно з Мінськими домовленостями, надання Донбасу "особливого статусу" передбачається за допомогою ухвалення змін до Конституції. У запропонованому президентом Петром Порошенком проекті є положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом. (Як повідомляло DT.UA, сьогодні прийняття законів щодо ОРДЛО цікавлять Кремль більше, ніж конституційні зміни. За інформацією джерел, Москва готова піти на відстрочення конституційного процесу в Україні, але висуває свої умови).

Раніше президент України Петро Порошенко заявляв, що безпеку виборів у Донбасі повинні забезпечити Євросоюз або ОБСЄ. За його словами, підготовка до виборів повинна передбачати скасування результатів виборів 2 листопада 2014 року на окупованих територіях Донбасу. У новому голосуванні мають взяти участь українські партії, їх висвітленням повинні займатися українські ЗМІ, а у підготовці повинен брати участь український ЦВК.