МЗС обурений висловами телеведучого Урганта про Україну

16 квiтня 13:19

Жарт ведучого кулінарного шоу український МЗС розцінив як прояв неповаги до пам'яті мільйонів жертв тоталітарного режиму.

 

У Міністерстві закордонних справ України обурені у зв'язку з висловами про Україну російського телеведучого Івана Урганта, який в ефірі кулінарного шоу заявив, що "порубав зелень, як червоний комісар мешканців українського села".

"МЗС України обурений некоректними висловлюваннями телеведучого Івана Урганта в ефірі російського "Першого каналу", які різко дисонують з високим рівнем стратегічного партнерства між Україною і РФ, а також атмосферою дружби і взаєморозуміння між нашими народами", - сказано в коментарі департаменту інформаційної політики МЗС.

У відомстві з жалем відзначили, що в історії двох народів було багато трагічних сторінок, спекулювати на яких неприпустимо. "У сучасному цивілізованому світі подібні жарти вважаються поганим тоном і проявом неповаги до пам'яті мільйонів жертв тоталітарного режиму", - сказано в коментарі МЗС.

У відомстві підкреслили, що "спроби бути дотепним гумористом не дають права відомому шоумену опускатися до рівня жартів, в основі яких лежить людське горе, кровопролиття і смерть, це як мінімум, негідно і не по-людськи".

"Подібні висловлювання принижують самого Урганта, який до того ж є частим гостем українського телеефіру, і вже отримали вкрай негативну оцінку українського і російського суспільства", - відзначили у зовнішньополітичному відомстві.

МЗС передав свою стурбованість російській стороні і вимагає від "Першого каналу" дати належну оцінку цьому інциденту.

Нагадаємо, ведучий кулінарного шоу "Смак" на російському "Першому каналі" Іван Ургант, готуючи страву, сказав в ефірі: "Я порубав зелень, як червоний комісар жителів української села". Звертаючись до гостя програми Олександра Адабашьяна, він додав: "Ви почистили мій клинок", на що той відповів: "Я просто останки жителів... струшую". Висловлювання супроводжувалися сміхом глядачів за кадром.

Відповідний ролик опублікований на інтернет-відеосервісі "YouTube" і викликав активне обговорення в українській блогосфері.

Згодом Ургант у своєму мікроблозі у соціальній мережі Twitter вибачився за свої висловлювання, підкріпивши, однак, свої слова іронічними фразами. Адабашьян заявив, що нічого поганого ні він, ні Ургант на увазі не мали і "ніякого стосунку до неповаги це не має".

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко направив лист міністрові закордонних справ України з вимогою відреагувати на вислови російського телеведучого про українців. За його словами, МЗС не повинен чекати відповідного до нього звернення для того, щоб відреагувати на "відверто хамські антиукраїнські речі, які відбуваються на російському телебаченні". !zn

Читайте також:

Російський телеведучий в іронічній формі вибачився перед українцями за "червоного комісара"

Прокуратура висунула звинувачення польським радіоведучим, що образили українок