МВС запропонувало вважати хакерські атаки загрозою нацбезпеці

12 березня 12:05

МВС взялося за злочини в інтернеті. Хакерські атаки на державні сайти запропоновано вважати загрозою національній безпеці країни.

 

МВС підготувало законопроект "Про кібернетичну безпеку України", в якому пропонується розцінювати хакерські атаки на сайти держорганів і пропаганду жорстокості, порнографії і сепаратизму в інтернеті як загрозу національній безпеці країни.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що його метою є "створення правової основи для подальшої розробки законів і підзаконних актів для захисту інтересів громадян і держави у кіберпросторі".

Експерти очікують, що наступним кроком стане посилення відповідальності за подібні правопорушення. А підвищення їхнього статусу до рівня загрози нацбезпеки може призвести до розширення повноважень правоохоронних органів, пише "Коммерсант-Україна".

Ініціативу МВС вже пов'язують зі спробою держави обмежити громадянські свободи.

"Рятуючи" вітчизну від порнографії і "культу жорстокості", апелюючи до "захисту дітей", влада приймає найнебезпечніші антисуспільні закони. Законопроект про кібербезпеку - це не спроба зарегулювати інтернет, а спроба зарегулювати людям мізки",- заявив редактор блогу Анатолій Ульянов, чий попередній проект proza.com.ua був закритий за скаргою Нацкомісії з питань захисту суспільної моралі.

Документ явно недопрацьований - у МВС не розуміють багатьох аспектів роботи інтернету, і, посилюючи контроль, можуть створити проблеми провайдерам", - зазначив член правління Інтернет Асоціації України Іван Пєтухов.

Зазначимо, що кримінальна відповідальність за злочини в інтернеті існує і зараз. Наприклад, за незаконне втручання в роботу комп'ютерних систем Кримінальним кодексом передбачено покарання до двох років позбавлення волі. Однак часто такі злочини залишаються безкарними.

Нагадаємо, за даними системи глобального моніторингу, розробленої німецьким оператором Deutsche Telekom у співпраці з асоціацією BITKOM, Україна знаходиться на четвертому місці у світі за кількістю кібератак після Росії, Тайваню та Німеччини. За останній місяць з українських серверів було здійснено 566 531 атаку. !zn

Читайте також:

У хакерській атаці на Apple, Facebook і Twitter запідозрили українців

Українські держустанови зазнали всесвітньої кібератаки

Росія запропонувала країнам СНД поділитися досвідом у боротьбі з кіберзлочинністю

Через українських і російських кібершахраїв постраждали користувачі з 30 європейських країн