МОЗ порекомендував українцям їсти менше м'яса та хліба

16 квiтня 16:22

Головний дієтолог МОЗ розповів, що українці неправильно харчуються: треба їсти більше риби і фруктів, в іншому випадку загальний стан здоров'я нації погіршиться.

 

Середньостатистичний українець неправильно харчується, вживаючи щодня надмірну кількість м'яса, цукру і хліба, але дуже мало морської риби і фруктів, розповів головний дієтолог Міністерства охорони здоров'я Олег Швець на прес-конференції у Києві.

Дієтологи відзначили, що за споживанням риби українці наблизилися до фізіологічно допустимого мінімуму (що становить 12 кг на людину на рік) - в середньому українці споживають за 13,2 кг риби щорічно. Раціональним вважається споживання 20 кг риби на рік, житель Європи їсть 26-35 кг риби щорічно, пише ЛІГАБізнесІнформ.

- Збіднілі українці перейшли з молока і м'яса на капусту і картоплю

Медики попереджають, що у зв'язку з незбалансованим харчуванням зростає ризик виникнення таких захворювань, як атеросклероз, діабет, хвороби серця і судин. А дуже низький рівень споживання риби негативно позначиться на загальному стані здоров'я суспільства.

"На жаль, інформованість українців щодо корисних властивостей риби є недостатньою, як і те, що риба повинна бути в меню 3-4 рази на тиждень, але ми докладемо зусиль, щоб це змінити", - сказав Швець.

Він повідомив, що у 2013 році Асоціація дієтологів має намір почати реалізацію соціальної освітньої програми з метою системного інформування населення про правильне харчування.

"Наші поради українцям сьогодні короткі і прості - більше риби, більше фруктів, менше солі і менше цукру. А якість продуктів харчування - це, насамперед, зменшення ризику хвороб при їхньому споживанні, а не навпаки", - резюмував головний дієтолог МОЗ.

Експерт навів дані Державного комітету статистики, продемонструвавши загальну картину уподобань українців у виборі продуктів харчування у 2011-2012 роках.

Виявилося, що у переліку основних продуктів харчування у щоденному раціоні українця м'ясні продукти становлять 140 г (надмірна кількість), риба - 37 г (недостатність), хлібо-булочні вироби - 302 г (надлишок), цукор - 105 г (надлишок), фрукти і ягоди -114 г (недостатньо), молочні вироби - 521 г (недостатньо).

До речі, хліб є головним джерелом надходження солі в організм - у спечених в Україні виробах солі вдвічі більше, ніж у європейських. !zn

Читайте також:

Азаров пообіцяв зростання цін в 2013 році

Продукти можуть подорожчати: уряд готовий відпустити ціни на ряд товарів

В Україні всього 6% здорових випускників школи

Дієтологи: Безсольова дієта може нашкодити здоров'ю