МОН потурає шахраям у науці та плагіаторам – заява науковців

12 грудня 13:25

Нормативні акти, якими було би встановлено порядок розгляду заяв про скасування наукового ступеня у разі виявлення академічного плагіату, Кабінетом міністрів України не затверджені.

 

Всеукраїнська громадська організація "Українська федерація вчених" звернулася із заявою до глави уряду щодо розповсюдження в системі освіти України епідемії плагіату, зокрема в дисертаціях високопосадовців та їх родичів.

Як приклад наведено резонансний для українського суспільства факт виявлення масштабного плагіату в докторській дисертації Катерини Кириленко (дружини віце-прем'єр-міністра України В'ячеслава Кириленка). Плагіат у дисертації Кириленко не було спростовано ні спеціалізованими вченими радами, ні МОН України. Але Атестаційна колегія МОН України не застосувала до Кириленко заходів щодо скасування наукового ступеня доктора наук.

Нещодавно в ЗМІ були оприлюднені факти наявності плагіату в наукових публікаціях міністра освіти і науки Лілії Гриневич. Озвучене міністром виправдання, мовляв, статті через завантаженість службовими та громадськими обов'язками були написані поспіхом, не звільняє від відповідальності за плагіат.

"Обурення наукової спільноти викликає факт відвертої корупці. Віце-прем'єр-міністр Кириленко В.А. та міністр освіти і науки Гриневич Л.М. протягнули (інакше не скажеш) через Кабінет Міністрів України рішення, яке унеможливлює позбавлення плагіаторів наукового ступеня і вченого звання! Так, пп. 3) п. 2 Додатку "Зміни, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України" до постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання діяльності Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти від 27.07.2016р. №567, виключені розділи "Позбавлення наукових ступенів" і "Розгляд апеляцій" з Порядку присудження наукових ступенів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 24 липня 2013 р. № 567", - ідеться в заяві.

В той же час, згідно абз. 2 ч. 6 ст. 6 Закону України "Про вищу освіту" виявлення академічного плагіату у захищеній дисертації (науковій доповіді) є підставою для скасування рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукового ступеня та видачу відповідного диплома. А відповідно до абз. 3 ч. 6 ст. 6 Закону України "Про вищу освіту", скасування рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукового ступеня у разі виявлення академічного плагіату здійснюється Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти за поданням Комітету з питань етики у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, та може бути оскаржене відповідно до законодавства".

Проте, станом на сьогоднішній день нормативні акти, якими було би встановлено порядок розгляду заяв про скасування наукового ступеня у разі виявлення академічного плагіату, Кабінетом міністрів України не затверджені. Не затверджений Кабміном і склад Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО).

Таким чином, псевдовчених не можливо позбавити наукового ступеня. "Це нонсенс. Така ситуація розв'язує руки шахраям у науці, сприяє поширенню епідемії плагіату" – переконанийвіце-президент ВГО "Українська федерація вчених", член-кореспондент НАН України В. Мазур.

"Зважаючи на те, що виключення розділів "Позбавлення наукових ступенів" і "Розгляд апеляцій" з Порядку присудження наукових ступенів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 24.07.2013 р. № 567, відбулося в той час, коли набрав обертів скандал навколо присудження наукового ступеня доктора педагогічних наук Катерині Кириленко, завідувачці кафедри філософії Київського національного університету культури та мистецтв, дружині віце-прем'єр-міністра України Кириленка В.А., який є куратором Міністерства культури України і якому підзвітний вищезазначений вищий навчальний заклад, у громадськості складається враження про невипадковість внесення корупційних змін до Порядку присудження наукових ступенів…", - вважають науковці.

В заяві підкреслюється, що "Українська федерація вчених" вважає за необхідне скасувати зміни, якими виключено розділи "Позбавлення наукових ступенів" і "Розгляд апеляцій" з Порядку присудження наукових ступенів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 24.07.2013 р. № 567, і прийняття Кабінетом міністрів України постанови на виконання вимог абз. 3 ч. 6 ст.6 Закону України "Про вищу освіту".

Заяву аналогічного змісту науковці направили також на ім'я голови Верховної Ради України Андрія Парубія.