Міліція спростувала повідомлення про спалах рівня злочинності в Україні

07 лютого 11:50

За повідомленням міліції, загальна кількість заяв і повідомлень громадян про кримінальні правопорушення та інші події порівняно з січнем 2012 року знизилася з майже 331 тисячі до близько 323 тисяч у першому місяці цього року.

 

У Міністерстві внутрішніх справ заявляють, що повідомлення народного депутата Геннадія Москаля про сплеск рівня злочинності у державі ґрунтується на тих змінах в системі обліку повідомлень громадян, які почали діяти у зв'язку з набранням чинності нового Кримінального процесуального кодексу. Про це повідомили в Управлінні зв'язків з громадськістю МВС України.

За повідомленням міліції, загальна кількість заяв і повідомлень громадян про кримінальні правопорушення та інші події порівняно з січнем 2012 року знизилася з майже 331 тисячі до близько 323 тисяч у першому місяці цього року.

У зв'язку з тим, що згідно з новим КПК до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) протягом доби вноситься будь-яка інформація, яка має навіть незначні ознаки кримінального правопорушення, загальна кількість кримінальних проваджень є значною. Проте слід розуміти, що кількість реальних злочинів, які залишаються в ЄРДР після проведення первинних слідчих дій, є значно меншою, зазначають у МВС.

Наприклад, йдеться в повідомленні, за кваліфікацією ст. 115 (навмисне вбивство) Кримінального кодексу України вноситься інформація щодо всіх випадків смерті людини або її зникнення: розшук безвісти зниклих, раптова смерть, самогубство, нещасний випадок тощо. Але після проведення перевірки в ЄРДР залишаються тільки кримінальні провадження, де є ознаки насильницької смерті потерпілого.

Так, за січень 2013 року було зареєстровано 10 тисяч 997 кримінальних проваджень за кваліфікацією ст. 115 (навмисне вбивство) Кримінального кодексу України. З цієї кількості - 10 тисяч 112 раптових смертей і 677 самогубств. Тобто, залишається 208 фактів навмисних убивств в січні цього року порівняно з 241 фактом у січні минулого. Відповідно відзначається зниження кількості вбивств майже на 14%. Основна маса цих вбивств здійснена на побутовому ґрунті після спільного вживання спиртних напоїв. Також зниження спостерігається і в ситуації з тяжкими тілесними ушкодженнями (на 19%) і розбоями (на 8%).

"Необхідно зазначити, що будь-які заяви про сплеск злочинності в Україні, зроблені без розуміння механізму формування статистичної звітності, вводять громадян в оману, а виривання окремих показників з державної статистики є неприпустимим", - заявили в УЗГ МВС України.

Як повідомлялося, 6 лютого, Москаль заявив про різке зростання рівня злочинності в України - у січні зареєстровано 148 тисяч проваджень проти 42 тисяч за аналогічний період 2012 року. !zn

Читайте також:

В Україні за рік більш ніж у три рази зріс рівень злочинності

Міліція перевіряє інформацію ЗМІ про вбивство в мисливському господарстві Януковича

Складено рейтинг найбільш криміногенних районів Києва

Рейтинг найбільш криміногенних регіонів України: лідирують Схід і Південь