Міграційна служба роз'яснить мешканцям Яготина необхідність прийому іноземних біженців

03 березня 12:07

Пункт прийому біженців в Яготині призначений для найбільш незахищених людей, вимушених залишити свою батьківщину. Громадян просять поставитися з розумінням.

 

Державна міграційна служба України проведе у Яготині Київської області інформаційно-роз'яснювальну кампанію та громадські обговорення у зв'язку з відкриттям пункту для іноземних біженців.

Як зазначається в повідомленні відомства, реконструкція пункту почалася в 2004 році і на неї крім державних коштів використовувалися гроші міжнародних партнерів, зокрема Європейського Союзу.

У пункті планується розміщення найбільш вразливих категорій біженців, які потребують державної підтримки: дітей без батьків, сімей з дітьми та постраждалих від насильства. Також на базі пункту планується створення інтеграційного центру з вивчення української мови, історії та культури.

Проте, як зазначає міграційна служба, місцева громада Яготина стурбована поширюваною інформацією про те, що пункт тимчасового розміщення біженців призведе до "загострення криміногенної ситуації в регіоні та зростання нетипових для України інфекційних захворювань".

У відомстві нагадали, що в Україні вже діють два такі пункти: в Одесі на 200 осіб і в Закарпатській області на 120 місць.

Державна міграційна служба акцентує увагу на тому, що в тих регіонах України, де створені та функціонують пункти тимчасового розміщення біженців, не спостерігається зростання спалахів інфекцій та погіршення криміногенної ситуації. Крім того, в місцях, де вже відкриті пункти прийому, спостерігається підвищення толерантного ставлення місцевого населення до людей, які в силу складних життєвих обставин були змушені разом з сім'ями покинути свою батьківщину.

"Пункт матиме позитивний вплив на розвиток міста, сприятиме створенню щонайменше близько 100 нових робочих місць для мешканців міста", - йдеться в повідомленні Державної міграційної служби.

Раніше прес-секретар Державної міграційної служби Сергій Гунько розповів ZN.UA, що пункт тимчасового розміщення біженців у місті Яготин Київської області призначений для всіх вимушених мігрантів з-за кордону, а не тільки для сирійців. Гунько нагадав, що відкриття цього пункту передбачено Планом дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України та Планом заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

За даними Державної міграційної служби станом на 1 січня 2016 року, в Україні проживало близько 2500 визнаних біженців та близько 600 осіб, які потребують додаткового захисту.