Метеорологи порадили українцям готуватися до постійних суворих зим

29 березня 16:07

Такі явища, як снігопад 22-23 березня в Києві, - це наша дійсність і наш сучасний клімат.

 

Жителям України слід підготуватися до постійних суворих зим, вважають вчені-метеорологи.

"Взагалі, такі зими будуть повторюватися... ну, і звичайно, зима (наступна) буде не гіршою, ніж ця зима", - сказала завідуюча відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського науково-дослідницького метеорологічного інституту НАН України Вазіра Мартазінова.

Кажучи про прогноз, яким буде літо 2013 року, Мартазинова підкреслила, що влітку слід очікувати "сильних злив і дуже спекотних днів".

"Це наша дійсність і наш сучасний клімат", - зазначила вона.

"Будуть ще такі явища (подібні до снігопаду 22-23 березня в Києві) і не одне. До цього нам і потрібно готуватися", - підкреслив фахівець.

За її словами, екстремальні ситуації протягом літа "неодноразові". "Коли ви збираєтеся у відпустку, вам потрібно подивитися прогнози... бо ситуації можуть бути дуже небезпечними", - застерігає метеоролог.

Мартазінова підкреслила, що в результаті досліджень вчені прийшли до висновку, що над Україною, як і над іншими регіонами планети, проходять так звані "смуги тепла" - це тепло, яке піднімається від землі. За її словами, такі смуги існують "у всі сезони з однаковою температурою в одному і тому ж місці". Вона також зазначила, що такі смуги тепла можуть існувати від 2 тижнів до місяця на одному і тому ж місці.

Експерт пояснила, що на кордоні такої смуги тепла скупчуються циклони. "Ці смуги тепла несуть великі наслідки: від спекотного, сухого літа, але так само і різкі дощі зливового характеру", - сказала Мартазінова.

Вона також підкреслила, що нинішні різкі кліматичні зміни не можна пов'язувати виключно з великим скупченням парникових газів у результаті діяльності людини. "Глобальне потепління почало проявлятися з 1911 року, коли парникові гази не грали ніякої ролі... підвищення температури почало відбуватися за рахунок геофізичного, а не антропогенного чинника", - зазначила метеоролог.

Разом з тим, за її словами, атмосферне циркулювання призводить до певного балансування температури: період підвищеної температури змінюється періодом зниження температури. !zn

Читайте також:

Кліматологи передбачили теплу весну і 40-градусну спеку у липні

Укргідрометцентр: Аномальна спека в літній період триватиме в Україні в найближчі 8 років

За останні 25 років зимова температура в Україні підвищилася на 2 градуси