Метеорологи дали прогноз погоди в Україні на весну і початок літа

07 березня 17:11

У другій декаді березня очікується різке похолодання, проте з кінця місяця середня температура буде перевищувати 10°.

 

Завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН України Вазіра Мартазінова дала прогноз погоди на весняні місяці та початок літа.

"Зараз дуже тепло, але тим не менш в найближчі дні, приблизно до 9-10 березня і майже до 20 числа, ми очікуємо різке похолодання. Далі, наприкінці березня, ми очікуємо різке підвищення температури", - сказала вона.

За її словами, наприкінці березня - квітні очікувана середньодобова температура буде вище 10 градусів - плюс 14-15.

"Наприкінці квітня слід очікувати похолодання. Але це похолодання не буде таким, що у всіх регіонах дасть заморозки, тільки в окремих – північних районах. Перша половина травня очікується дуже спекотна, температура повітря вдень буде вище 25 градусів, я думаю, до 30 буде доходити в окремі дні", - розповіла Мартазінова.

Проте в третій декаді ймовірне різке зниження температури, і в окремих місцях по території України можливі заморозки.

"У червні ми очікуємо нестійку погоду: то дуже спектно, то холодно. Природно, всі ці переходи повинні бути дощі", - додала експерт.

Сильних опадів протягом весни синоптики не очікують. "У другій половині березня очікується похолодання, і тут можливі сильні дощі зливового характеру. До кінця місяця буде сухо. У квітні слід очікувати опади, але вони будуть змінюватися - то нема, то дуже активні. У травні буде непогано з опадами, дуже сильні зливові і часто. Що стосується червня, перша половина буде дуже спекотна, а ось друга половина повинна бути з хорошими зливовими дощами", - додала Мартазінова.

Нагадаємо, що за даними Центральної геофізичної обсерваторії, метеорологічна весна прийшла у Київ на 11 днів раніше календарної, починаючи з 18 лютого середньодобова температура у Києві щодня перевищувала 0°. Нинішня зима закінчилася 17 лютого і тривала з 29 листопада у цілому 81 день, що на 24 дні коротше кліматичної норми.