Квитки на потяги в Україні зникнуть, поступившись місцем електронним документам

07 лютого 17:02

"Укрзалізниця" збирається у невизначеному майбутньому ввести на всі потяги електронні проїзні документи. Експеримент вже почався.

 

У майбутньому "Укрзалізниця" планує повністю відмовитися від паперових квитків, запровадивши на всі потяги далекого прямування по Україні електронні проїзні документи.

З 5 лютого така послуга в експериментальному порядку почала надаватися на швидкісні електропотяги Hyundai категорії Інтерсіті+.

Як пояснив головний інженер відомства Євген Дихне, на цих потягах новинка буде "обкатуватися". Точні терміни введення електронних документів на всі інші потяги в "Укрзалізниці" поки назвати важко, проте не виключено, що це відбудеться вже до кінця 2013 року.

За новою технологією, при покупці квитка через інтернет пасажир обов'язково повинен вказати своє ім'я і прізвище. Посадковий документ, який потрібно роздрукувати на принтері самостійно, є підставою для посадки в потяг, і його не потрібно буде міняти в касі на паперовий квиток на бланку встановленого зразка.

"В цьому і різниця в електронних посадкових документах, які економлять час пасажира і не вимагають звернення у квиткову касу. А під час посадки в потяг пасажирові потрібно мати із собою документи, що підтверджують особу", - розповів Дихне.

Він зазначив, що при необхідності провідник зможе видати паперовий проїзний документ на бланку встановленого зразка пасажиру вже безпосередньо в потязі.

"В майбутньому, коли електронні квитки будуть впроваджені на всі потяги далекого прямування у внутрішньому сполученні і продаватимуться не тільки через сайт "Укрзалізниці", але і в касах, ми відмовимося від бланків встановленого зразка, тобто від звичних паперових квитків", - прогнозує фахівець.

За його словами, відмова від цих бланків дозволить залізничній компанії щорічно економити близько 20 мільйонів гривень. А для звітності будуть дійсні електронні квитки.

Для поширення цієї послуги на інші потяги зараз необхідно закупити близько 4 тис. мобільних терміналів контролю документів для зчитування штрих-коду посадкового документа і перевірки його легітимності.

Зараз такими мобільними терміналами користуються стюарди у швидкісних потягах.

Окрім того, необхідно буде внести зміни у відповідні нормативні документи.

Пільгові категорії пасажирів поки не можуть скористатися послугою, але, за словами Дихне, робота над наданням їм цієї можливості триває.

Оформлення електронних проїзних документів припиняється за одну годину до відправлення потяга з початкової станції маршруту. Протягом останньої години в касах вокзалів відправлення формується реєстр пасажирів і до нього роздруковуються проїзні документи на бланках встановленого зразка, які передаються поїзним бригадам, а потім при необхідності пасажирам. !zn

Читайте також:

Колесніков запевнив, що через рік вся Україна буде іздити на Hyundai

"Укрзалізниця" запустить у Крим двоповерхові потяги

Главою "Укрзалізниці" призначений Сергій Болоболин

"Жертвам" Hyundai виплатили 800 тис. грн компенсації