Комуністи запропонували відправляти алкоголіків і наркоманів до психлікарень

08 лютого 09:45

У Раді зареєстровано проект закону про примусову госпіталізацію хворих на алкоголізм і наркоманію.

 

Депутати від Компартії запропонували відправляти громадян, які зловживають алкоголем і наркотиками, на примусове лікування до психіатричної лікарні.

Законопроект зареєстрували у парламенті народні депутати Петро Цибенко та Ірина Спіріна, пише "Коммерсант-Украина".

На думку авторів ініціативи, алкоголізм - психічне захворювання, отже, і лікуватися від таких розладів пацієнтам слід не у наркологічних клініках, як зараз, а у психіатричних.

Для цього запропоновано інтегрувати наркологічні підрозділи Мінохоронздоров'я у психіатричні клініки.

"Згідно з міжнародними класифікаціями, алкоголізм є психічним захворюванням, але у нас його лікують наркологи і тому лікування неефективне", - розповіла Ірина Спіріна.

На думку депутатів, це призводить до зростання споживання алкоголю. Народні депутати стверджують, що на початку 1990-х років в Україні обсяг споживання спиртного в рік на душу населення становив 5,4 л, а в 2009-му збільшився до 10 л.
Крім іншого, законопроект дозволяє примусову госпіталізацію пацієнта в психіатричну клініку.

"Госпіталізувати можна буде людину при наявності яскраво виражених психічних розладів: галюцинацій, марення, агресивної поведінки", - пояснила Спіріна.

Слід зазначити, що зараз, згідно зі ст. 178 Кодексу про адміністративні правопорушення, громадянам за розпивання алкогольних напоїв на вулицях або появу в громадських місцях у п'яному стані загрожує штраф у розмірі від 1 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів (17-119 грн).

Втім, лікарі-наркологи стверджують, що лише 5% пацієнтів з алкогольною залежністю страждають на розлади психіки. На їхню думку, зменшити вживання алкоголю допоможе "підвищення культури споживання".

Неоднозначною запропоновану ініціативу і вважають експерти.

"Питання про примусове лікування дуже суперечне. Є навіть практика Європейського суду з прав людини, яка засуджує такі речі. Все треба вирішувати індивідуально, залежно від конкретної ситуації. Примусове лікування виправдано, тільки якщо людина представляє небезпеку для суспільства", - зазначив керівник секретаріату уповноваженого Верховної ради з прав людини Богдан Крикливенко. !zn

Читайте також:

Депутати запропонували штрафувати за куріння і спиртне вагітних жінок і підлітків

Фахівці визначили, які дози алкоголю можна вважати безпечними

Голова Асоціації психіатрів України: У 2012-му наше суспільство дійшло до чергової стадії озвіріння

Всіх українських школярів будуть допитувати про алкоголь і наркотики