Кочнєва повідомила подробиці своєї втечі з сирійського полону

11 березня 18:53

Журналістка стверджує, що сама спланувала і здійснила втечу з полону. "Я дуже страшно ризикувала", - заявила вона.

 

Українська журналістка Анхар Кочнєва підтвердила, що самостійно втекла від викрадачів-бойовиків Вільної сирійської армії.

"Я була полонянкою начальника Військової ради ССА регіону південних передмість Хомса, я втекла сьогодні вранці близько 6 ранку. Мене тримали в одному з південних передмість Хомса - Буейда, там є озеро, і сьогодні вранці мене перевезли через це озеро. Йшла, йшла, і перший зустрічний чоловік виявився тим, хто мені потрібен", - розповіла Кочнєва РІА "Новости".

За її словами, викрадачі поводилися з нею погано. "На початку, перші 40 днів зі мною поводилися більш-менш, а потім мене почали ображати... Погано було, вони самі живуть погано, а я жила ще гірше, ніж вони... Лікуватися тепер буду довго і дуже дорого, на жаль", - розповіла вона.

Журналістка додала, що сама спланувала і здійснила втечу з полону. "В останні дні мого перебування в полоні було посилення режиму, але я зрозуміла, де вони мають "слабкі місця" і змогла втекти... Я дуже страшно ризикувала, я йшла через поля, які могли закінчуватися мінними полями, а я через них йшла", - повідомила Кочнєва.

Інформація про те, що Кочнєва викрадена, з'явилася 11 жовтня 2012 року в соцмережах. 7 і 28 листопада в інтернеті з'явилися два її відеозвернення, в яких вона заявляє, ніби працювала в Сирії на спецслужби, і просить українську і російську влади виконати вимоги викрадачів.

Сирійські бойовики поступово знижували суму викупу за українську журналістку: спочатку вони вимагали 50 мільйонів доларів, потім - 300 тисяч, навіть дали відстрочку Україні, скасувавши передбачувану страта заручниці в грудні.

За повідомленнями ЗМІ, сирійці були незадоволені переговорами з українською стороною і навіть нібито хотіли бачити в якості посередника чеченського лідера Рамзана Кадирова, "оскільки він мусульманин".

Читайте також:

У МЗС підтвердили, що українка Кочнєва на волі

Викраденій у Сирії українській журналістці Кочневій вдалося втекти з полону

Захоплені сирійськими повстанцями миротворці ООН звільнені