Кабмін відсіває учасників АТО: пільги отримають не всі

12 жовтня 17:52

Уряд фактично анулював довідки силовиків про участь в АТО. Частина претендентів на статус учасника бойових дій відсіється на етапі вимушеного перероблення довідок.

 

Затверджений урядом Порядок надання статусу учасника бойових дій учасникам АТО містить бюрократичні "підводні камені" і спрямований на відсіювання претендентів на пільги. Про це в статті для ZN.UA пише оглядач Леся Василенко.

Оглядач нагадує, що 20 серпня 2014 р. Кабінет міністрів ухвалив постанову №413, якою затвердив Порядок надання статусу учасника бойових дій учасникам АТО. Крім офіційного визнання, статус учасника бойових дій дає право на низку соціальних і матеріальних пільг, зокрема знижку на комунальні платежі, безоплатне медичне забезпечення, в тому числі ліки, обстеження й лікування, проїзд у транспорті, санаторно-курортне забезпечення.

В опублікованому 10 вересня Порядку надання статусу учасника бойових дій є зразки довідок про участь в АТО, які повинні видавати командири військових частин. При цьому на сьогодні більшість учасників АТО вже мають довідки, однак жодна з них не схожа на встановлений законом зразок.

Фактично до набрання чинності постановою, командири військових частин на численні запити від особового складу видавали довідки про участь в АТО довільного зразка. Як правило, довідки написано на вузькому папірці (економили папір), де було вказано ПІБ військовослужбовця (без вказівки військового звання і посади) і період (з якого і по яке число брав участь в АТО). Довідка видавалася для подання за місцем вимоги. Цю інформацію скріплюють підпис командира частини і кругла гербова печатка Міністерства оборони. Довідка має реєстраційний номер і дату. Крім того, на підставі такої довідки у військовому квитку робилася відмітка у формі печатки про участь в АТО.

Ухвалений Кабінетом міністрів Порядок надання статусу учасника бойових дій учасникам АТО не містить жодного положення стосовно довідки про участь в АТО, які видавалися до набрання чинності цим Порядком. У пункті 4 Порядку, наведено перелік документів, які підтверджують участь в операції. Однак у цьому переліку не згадуються ні військовий квиток із печаткою, що її ставили на підставі наявної довідки про участь в АТО, ні власне сама довідка.

Як зазначає оглядач, військовослужбовцю, який має вже на руках довідку, у військовому квитку якого чітко зазначено, що він брав участь в АТО, складно буде пояснити, чому його документи (отримані цілком легітимно) раптом стали нічого не варті. Їм доведеться знову їхати - у більшості випадків за кілька сотень кілометрів від їхнього місця проживання - у військову частину, щоб знову писати рапорт на видачу довідки, яку вже й так мають. Тим більше що незрозуміло, чи цю нову довідку видаватимуть одразу на місці, чи її доведеться якийсь час чекати.

Враховуючи плутанину, труднощі і тривалість процесу, можна бути впевненим, що частина претендентів на статус учасника бойових дій відсіється вже на етапі вимушеного перероблення довідок.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Лесі Василенко "Учасник бойових дій. Нереальна мрія учасника АТО". !zn