Кабмін розробить план інтеграції циган в українське суспільство

08 квiтня 22:06

Президент нагадав, що, за даними всеукраїнського перепису 2001 року, 47,6 тисячі людей визначили свою приналежність до циганської національності.

 

Президент України Віктор Янукович підписав указ про стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромів на період до 2020 року, повідомляє прес-служба глави держави в понеділок, 8 квітня.

Кабінет міністрів, згідно з указом, повинен затвердити в шестимісячний термін план заходів з реалізації даної стратегії.

Президент нагадав, що, за даними всеукраїнського перепису 2001 року, 47,6 тисячі людей визначили свою приналежність до циганської національності.

За словами Януковича, роми в Україні мають ті ж проблеми, що і представники цієї національної меншини в інших країнах Європи - зокрема, низький освітній рівень, високий рівень безробіття, поганий стан здоров'я, відсутність у більшості циган документів. Тому президент наполягає на забезпеченні рівних прав і можливостей циган для участі в соціально-економічному та культурному житті держави.

Янукович очікує, що стратегія запобігатиме дискримінації циган, допоможе підвищити свій освітній рівень, поліпшити стан їх здоров'я та житлово-побутові умови, а також вирішить проблеми, пов'язані з отриманням ромами документів, що засвідчують особу і підтверджують громадянство.

Міжнародний день ромів відзначається щорічно 8 квітня, він був заснований на першому всесвітньому конгресі ромів, який відбувся 8 квітня 1971 року в Лондоні і зібрав делегатів від 30 країн. За деякими оцінками, чисельність ромів у світі - близько 18 мільйонів осіб. !zn

Читайте також:

Генетики підтвердили індійське походження циган

Циганам дозволили заходити всією родиною в кабінки для голосування

Єврокомісія не буде переслідувати Франції за висилку циган

Президент Румунії: Євросоюзу потрібна програма з інтеграції циган