Ігор Рибаков: 539 гривень річної орендної плати за земельний пай - це грабіж

13 березня 10:01

Депутат вніс законопроект, яким вартість орендної плати за використання сільськогосподарських земель істотно збільшується.

 

Позафракційний депутат Ігор Рибаков зареєстрував законопроект, в якому пропонує збільшити орендну плату за користування земельними паями. Так, в проекті закону №2449 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо визначення зрошуваних земель і розміру орендної плати)", зареєстрованому в парламенті 1 березня, пропонується встановити мінімальний розмір річної орендної плати за користування земельним паєм у розмірі не менше 5% від його вартості.

Для зрошуваних земель мінімальний розмір річної плати повинен скласти не менше 7%. Передбачено, що орендна плата може підвищуватися в залежності від результатів господарської діяльності і фінансово-економічного положення орендаря.

"Середній розмір річної орендної плати по Україні склав з початку нинішнього року 539 гривень за гектар, - повідомив Ігор Рибаков. - Я вважаю, що це абсолютно несправедлива ціна, яка не може прогодувати власників паїв. Адже, як відомо, для 80% сільського населення орендна плата за належні їм земельні ділянки - основна складова сімейного бюджету".

"Оскільки чинне українське законодавство не передбачає мінімальної орендної плати за використання земель сільгосппризначення, я вніс на розгляд парламенту відповідний законопроект, - заявив Ігор Рибаков.

"Фіксована орендна плата змусить недобросовісних гравців просто піти з ринку, - упевнений політик, - Проте для тих орендарів, які бачать багаторічну перспективу своєї роботи, вона жодної загрози не становить. І такі інвестори прийдуть, адже попит на земельні ділянки сільськогосподарського призначення значно перевищує їхню пропозицію".

"Сьогодні більшість орендарів, ігноруючи правила сівозміни, за кілька років поспіль висаджують на орендованій землі олійні культури - ріпак, соняшник. Так, ці культури затребувані у світі, але ж вони виснажують ґрунт! Врожайність падає, орендар переходить на інші землі, а селянин, в результаті, не може повторно здати свою землю в оренду", - заявив депутат.

"Мій законопроект повинен стати свого роду "фільтром" для орендарів. Я впевнений - його прийняття сприятиме підвищенню продуктивності землеробства, поліпшенню інвестклімату в аграрному секторі, а головне, мій закон поповнить місцеві бюджети і підвищить добробут селян. Адже кожен власник земельного паю, яким сьогодні за безцінь користується несумлінний орендар, отримає додатково у сімейний бюджет 2-3 тисячі гривень", - підкреслив Ігор Рибаков. !zn