Християни східної традиції святкують Вербну неділю

28 квiтня 09:31

У християнській традиції в цей день прийнято згадувати, як Ісус Христос напередодні своєї останнього Великодня в'їхав верхи на віслюку в Єрусалим.

 

Християни східного обряду рівно за тиждень до Великодня відзначають Вербну (Пальмову) неділю, або Вхід Господній до Єрусалиму. В цьому році цей день випав на 28 квітня.

Це велике свято в християнському році належить до числа дванадесятих. За євангельським переказом, коли Ісус Христос воскресив із мертвих Лазаря, люди, які бачили це, повірили, що він справді син Божий. Коли Ісус в'їжджав на віслюкові в Єрусалим, люди в його честь стелили дорогу своїм одягом, а також вітали пальмовими гілками.

В Україні таким деревом стала верба, тому в народі це свято називають Вербною неділею, святкують його за тиждень до Великодня, а весь тиждень називають вербним.

Церковні служби в цей день продовжують служби Лазаревої суботи. На всеношній читаються пророцтва Старого Заповіту про Царя-Месію разом з євангельськими оповідями про вхід Христа в Єрусалим.

На ранковій освячують гілки, які віряни тримають у руках під час всієї служби. Це свідчить, що вони зустрічають Господа, і вітають його як переможця пекла і смерті, тримаючи в руках "знамення перемоги" - гілки верби (верби).

Освячені гілки верби зберігають протягом року до наступного Великоднього свята. !zn

Читайте також:

Пасха для українців у вісім разів важливіше і значущим 1 травня

На заході України віруючих у півтора рази більше, ніж на сході країни

В уряді нагадали, що на початку травня буде 10 вихідних днів

Папа Франциск відслужив свою першу великодню месу