Християни східного обряду відзначають різдвяний святвечір

06 сiчня 08:36

На Святвечір закінчується багатоденний піст, і сходження першої зірки символізує народження Христа.

 

Православні та греко-католики сьогодні, 6 січня, відзначають святвечір - переддень (навечір'я) Різдва Христового.

Саме слово "святвечір" походить від слова "сочиво" - це замочені у воді зерна пшениці, сочевиці, гороху та ячменю, які слід вживати в їжу у цей вечір, згідно з церковним статутом.

В Україні Святвечір має не лише глибокі за змістом церковні служби, але, насамперед, багатий на символічні обряди та звичаї, деякі з них беруть початок ще з дохристиянських часів.

Колись у наших прадідів у цей час був свято "Корочуна" - день привітання сонця. Слов'яни вірили, що у грудневі і січневі дні народжується чудодійна сила, яка переливається в душі людей, у землю, воду, у рослини і тварин, тому так чекали і радісно відзначали це свято.

Християнство наповнило ці давні традиції новим змістом.

Переддень свята Різдва має окреме богослужіння, зване Великими, або Царськими часами, які склав Єрусалимський Патріарх Софроній.

Зі святого Євангелія читають події, пов'язані з Різдвом Христовим, а стихири оспівують втілення Божого Сина, місце і обставини Різдва.

Святвечір завершує чотиритижневий Пилипівський піст перед Різдвом, тому в цей день необхідно його дотримуватися.

Лише коли на небі з'являється перша зірка (яка символізує Віфлеємську зірку, що сповістила про народження Христа), вся родина може сідати за стіл.

Вечеря хоч і пісна, але багата - традиційно, на стіл виставляється рівно 12 страв, основною з яких є кутя, або коливо (варена пшениця з медом, маком та узваром).

У центральній і східній Україні після Святвечора існує звичай носити вечерю дідусю і бабусі, хрещеним батькам і добрим знайомим. "Нести вечерю" - значить, поважати старійшину, розділяти надію, долю, добро, згадувати померлих. Після Вечері у деяких регіонах молодь починає колядувати.

Ввечері у всіх храмах починається Всенічне богослужіння, яке завершується святковою Різдвяною Літургією.

Різдво 7 січня відзначають Українська, Грузинська, Сербська, Єрусалимська православні церкви, афонські монастирі, а також частина католиків і протестантів, що живуть за Юліанським календарем. !zn

Читайте також:

В Україну йдуть різдвяні морози

Папа Римський сповістив про прихід Спасителя і помолився за мир на Близькому Сході

Патріарх Кирило попросив священиків не "світитися" в дорогих машинах