ГПУ повідомила про припинення з 1 березня розслідування справ щодо злочинів на Майдані

19 лютого 16:01

Рада закрила свою роботу, так і не прийнявши зміни до закону про Державне бюро розслідувань.

 

Розслідування справ за злочинами під час Революції Переваги в 2013-2014 роках на Майдані в Києві припиняється з 1 березня, повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

"З 1 березня розслідування справ (щодо злочинів на Майдані – ред.) припиняється", - сказав Горбатюк в ході "круглого столу" про стан злочинів проти учасників Революції Гідності в п'ятницю.

Він нагадав, що попереджав про таку можливість, але Верховна Рада закрила свою роботу, так і не прийнявши зміни до закону про Державне бюро розслідувань. А наступне засідання парламенту відбудеться 15 березня.

Як повідомлялося, в лютому в Генеральній прокуратурі України закликали Верховну Раду відстрочити вступ в силу закону про Державне бюро розслідувань, щоб не допустити критичної ситуації з розслідуванням "майданівських" справ.

"Хотів би звернутися до народних депутатів, Верховної Ради, тому що наближається 1 березня – дата вступу в силу закону про Державне бюро розслідувань. Враховуючи ряд недоліків, які містить цей законопроект, і відсутність перехідного періоду, може наступити критична ситуація для розслідування справ Майдану та справ щодо колишніх високопоставлених осіб, що неможливо допустити", - сказав тоді Горбатюк.

18 лютого Генеральна прокуратура України оголосила підозра 276 особам по справі про розслідуванні злочинів під час Революції гідності.

Читайте також: Сьогодні друга річниця початку масових вбивств на Майдані

Нагадаємо, розслідування більшості кримінальних справ за фактом кривавих злочинів, скоєних проти учасників Майдану, зупинене, тому що більшість підозрюваних втекли з країни. Про це йдеться у листі голови антикорупційного комітету Верховної Ради Єгора Соболєва до голів парламентських фракцій. Зокрема, у справі щодо незаконного скасування конституційної реформи жодних підозр нікому не було оголошено.

Раніше адвокат Небесної Сотні Богдан Тітич стверджував, що перед бійцями "Беркута", які брали участь у розстрілі протестувальників у Києві 18-20 лютого, стояло завдання "убити якомога більше людей", тому їх дії слід кваліфікувати як терористичний акт.

Детальніше про ситуацію з розслідуванням злочинів проти Євромайдану читайте у статті Євгенії Закревської "Зворотний бік очевидності" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".