Гостинному двору присвоїли статус пам'ятника

14 сiчня 11:22

Міністерство культури наказом від 21 грудня визнало Гостинний двір у Києві пам'ятником містобудування місцевого значення і вніс його до державного реєстру нерухомих пам'яток.

 

Гостинний двір і ще 30 будинків історичного Подолу набули правового статусу комплексу пам'ятників містобудування місцевого значення. Відповідний наказ Міністерство культури видало 21 грудня у відповідь на клопотання Київської міської державної адміністрації. Про це заявив голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов, повідомили у прес-службі КМДА.

За його словами, тепер об'єкт буде не реконструйований, а відреставрований. "Гостинний двір - пам'ятник містобудування Києва. Значить, його долю може і повинна визначати в першу чергу міська громада. Щоб попередити руйнування будівлі, потрібно якомога швидше провести реставраційні роботи. Але їх потрібно виконати так, щоб зберегти історичну цінність об'єкта, а також культурний простір, який сформувався на його площах і навколо нього", - зазначив Попов.

Попов додав, що серед 30 будівель, що входять у комплекс нерухомих пам'яток Контрактовій площі: 6 - пам'ятки національного значення, 10 - місцевого, 3 - нещодавно виявлені об'єкти.

Голова міськдержадміністрації ініціював проведення широких громадських слухань з питань проекту реставрації і наполягає на участі в цих слуханнях професійних експертів, народних і міських депутатів, громадських і культурних діячів і організацій столиці.

За інформацією КМДА, 30 жовтня минулого року Головне управління охорони культурної спадщини КМДА направило до Міністерства культури облікову документацію для вирішення питання про включення комплексу нерухомих пам'яток Контрактової площі до Державного реєстру нерухомих пам'яток України як пам'яток містобудування місцевого значення. У цей комплекс був включений і Гостинний двір.

Нагадаємо, Гостинний двір - торговий комплекс на Контрактовій площі в Києві, побудований у 1809 році замість старого двору (60-ті роки XVIII ст., архітектор Іван Григорович-Барський). Зараз у будівлі Гостинного двору розміщені магазини, а також Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені Заболотного.

У зв'язку з активними діями забудовника Гостинний двір знаходиться під постійним наглядом активістів, які виступають проти реконструкції споруди, і постійно чергують на її території. !zn

Читайте також:

Укрреставрація пообіцяла зберегти зовнішній вигляд Гостинного двору

У Гостинному дворі буде постійна виставка художників

Суд не визнав Гостинний двір культурною цінністю Києва

Київрада дозволила переробку Гостиного двору на торгово-офісний центр зі стоянкою