Головний інженер ЧАЕС запевнив, що нових обвалів не буде

02 березня 12:12

Обвалення покрівлі машинного залу на четвертому блоці ЧАЕС не призведе до "ефекту карткового будиночка", переконані в керівництві станції.

 

Ситуація на Чорнобильській АЕС після обвалення частини покрівлі машинного залу блоку №4 стабільна, подальшого обвалу не буде, запевнив головний інженер ЧАЕС Андрій Білик.

"Ефекту доміно, карткового будиночка не має статися", - сказав він в інтерв'ю, розміщеному на офіційному сайті ЧАЕС.

Він підкреслив, що інцидент жодним чином не вплинув на безпеку станції. На підставі проведеного розслідування було встановлено, що решта частин конструкції цієї ділянки покрівлі зберегли свої несучі здібності.

Білик також повідомив, що, окрім двох державних комісії для з'ясування причин і розробки заходів щодо усунення виниклої ситуації була створена проектна група в складі чотирьох провідних інститутів України.

"Більш компетентних експертів у цих областях, як проектування, будівництво, визначення цілісності і міцності будівельних конструкцій, а також проблем ядерно-радіаційної безпеки, немає", - сказав він.

За його словами, ті висновки, до яких прийшли комісії, і до яких прийшли вчені збігаються.

Нагадаємо, 12 лютого 2013 року на Чорнобильській АЕС сталося часткове руйнування стінових панелей і частини легкої покрівлі машинного залу блоку №4.

Площа руйнування склала близько 600 кв. м. Зміни радіаційної обстановки на проммайданчику ЧАЕС і в зоні відчуження зафіксовано не було, ніхто не постраждав.

Комісії, які розслідували інцидент, не виявили порушення умов безпечної експлуатації об'єкта "Укриття". !zn

Читайте також:

Обвалення покрівлі на Чорнобильській АЕС не визнали аварією

Чорнобиль застрахували в компанії Ахметова на 1,8 млрд гривень

Україна позичить 600 млн євро для безпеки АЕС

Чорнобильську зону почнуть заселяти через 20 років