Голова комісії суддів України порадив менше звертати уваги на рішення ЄСПЛ

15 березня 14:33

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів вважає, що якщо питання врегульоване українськими законами, посилатися на Євросуд немає сенсу.

 

Українські судді при прийнятті рішень повинні менше посилатися на рішення Європейського суду з прав людини, заявив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігор Самсін.

"Що можна побачити в наших рішеннях? У нас можна побачити по чотири, п'ять посилань на рішення ЄСПЛ. Потрібно це робити, але потрібно робити тільки в тих випадках, коли це питання не врегульовано в національному законодавстві. А коли в нашій Конституції і в нашому законодавстві чудово врегульовано питання, не потрібно посилатися на рішення ЄСПЛ", - сказав Самсін під час форуму "Правосуддя в Україні: реалії та перспективи", передає ЛІГАБізнесІнформ.

Нагадаємо, Україна перебуває у п'ятірці країн, з яких найбільше скарг надходить до ЄСПЛ.

Так, у середині січня українська держава за один день програла у Страсбурзі 211 справ. Сума компенсацій також виявилася рекордною - з бюджету буде виплачено понад 1,1 млн євро, що становить 11,7 млн грн за нинішнім курсом.

Одним з найбільш гучних рішень ЄСПЛ по Україні стало рішення на користь екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка - у липні 2012 року Євросуд визнав його арешт незаконним і зобов'язав державу виплатити Луценку 15 тис. євро компенсації моральної шкоди.

Крім того, зараз на розгляді ЄСПЛ знаходиться два позови екс-прем'єра Юлії Тимошенко, яку Печерський райсуд Києва засудив до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. !zn

Читайте також:

Україна не виконала 95% рішень Євросуду з прав людини

ЄС чекає від України виконання всіх рішень Євросуду

Україна лідирує за кількістю скарг до Європейського суду з прав людини