Глава СБУ проти подвійного громадянства чиновників і допускає для простих громадян

20 березня 18:57

Президент вніс у парламент жорсткий закон про позбавлення українського паспорта за друге громадянство. Глава СБУ хоче пом'якшити позицію.

 

Глава СБУ Василь Грицак вважає неприпустимим наявність подвійного громадянства у державних службовців, однак не проти, щоб його дозволили для простих громадян.

"На жаль, ми маємо багато фактів, коли люди, наділені владою, отримують громадянство інших країн. Це, на мою точку зору, як я вважаю, неприпустимо, оскільки багато хто з них є секретоносіями і їм дається допуск до державної таємниці. Інша справа - якщо це стосуватиметься пересічних громадян", - сказав Грицак журналістам.

Відповідаючи на опитування про наявність другого громадянства у глави ДФС Романа Насірова, Грицак сказав: "Я думаю, це питання буде досліджуватися самим НАБУ через Державну міграційну службу України. Якщо до нас буде відповідне звернення - ми будемо реагувати".

Раніше президент України Петро Порошенко вніс у Верховну Раду проект змін в закон "Про громадянство України". Як заявив представник президента у Верховній Раді, народний депутат з фракції БПП Артур Герасимов, проект закону встановлює, що особа, яка добровільно набула громадянство іноземної держави, буде вважатися підпадають під вимогу про припинення українського громадянства.

Законопроект також пропонує уточнити підстави для втрати громадянства України. Однією з підстав для втрати громадянства України пропонується вважати відмову особи від паспорта іноземної держави після отримання громадянства України.